Članak

Pero Radić i ostali: Razdvojen postupak protiv “nedostupnog” Dušana Spasojevića

20. Marta 2020.16:59
Sud BiH je donio rješenje kojim je krivični postupak protiv Dušana Spasojevića razdvojen u odnosu na Peru Radića i još petoricu optuženih za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. na području Zvornika.

Spasojević se nije pojavio na nedavno održanom ročištu na kojem su ostali optužni negirali krivnju, dok je njegov branilac Nenad Rubež rekao da je porukom obaviješten od rodbine da je optuženi nedostupan.

Branilac je na ročištu naveo da mu nije poznato gdje se Spasojević nalazi, ali da je nemoguće doći do njega, odnosno da se “može samo pretpostavljati gdje se nalazi, ali je nedostupan za sada”.

U Sudu su naveli da će se postupak protiv Spasojevića voditi zasebno.

U optužnici je navedeno da se Pero Radić, Božo Vidović, Petko Tomić, Branko Studen, Vlado Ristanović i Milan Mijić, kao i Spasojević, terete za ubistva najmanje 48 osoba, te progon stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Jusići kod Zvornika, kao i da su lično i direktno sudjelovali u napadu na ovo selo.

“Terete se da su od aprila do decembra 1992., u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske (VRS), policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, kao pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) Malešić a kasnije Zvorničke brigade VRS-a, sudjelovali u organizovanim napadima na mjesto Jusići, što je rezultiralo ubistvima i prisilnim nestankom više desetina osoba, nezakonitim zatvaranjima, nasilnim progonom žena i djece, kao i paljenjem i uništavanjem kuća i imovine”, saopćeno je ranije iz Tužilaštva.

Pored ovog, Spasojeviću se u drugom postupku sudi za silovanje počinjeno na području Zvornika, a na ročištu koje je bilo održano prije izjašnjenja o krivnji u predmetu “Pero Radić i ostali”, također se nije pojavio.

Tada je branilac Rubež naveo da je od rodbine optuženog “dobio SMS poruku: ‘On je otišao’”, i da su ga tada pitali da li da jave Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) “da je nestao, da se vodi kao nestala osoba”.

Prema navodima te optužnice, Spasojević se tereti da je, kao pripadnik TO-a u Malešiću, 27. maja 1992. godine silovao zaštićenu svjedokinju “A”. Prema optužnici, on je ušao u učionicu, izveo svjedokinju “A” pod izgovorom da donesu hranu za njenu bebu, a potom ju je silovao iza škole.

Haris Rovčanin