Članak

VSTV: Odlažu se sva suđenja u BiH osim onih za kršenje mjera zbog pandemije

22. Marta 2020.18:24
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) donijelo je obavezujuću Odluku za rad svih sudova i tužilaštva prema kojoj se odlažu sva suđenja "u cilju preventivnog djelovanja i sprječavanja širenja korona virusa, izuzev onih predmeta koji se odnose na prijave za kršenja mjera nadležnih organa u vezi sa COVID-19".

„Odlažu se ročišta u prekršajnoj materiji osim u predmetima koji su pokrenuti na osnovu prijave zbog postupanja suprotno izdatim rješenjima i naredbama nadležnih organa za vrijeme proglašenja nesreće uzrokovane pojavom korona virusa (COVID – 19). Dežurni sudija iz prekršajne oblasti može ocijeniti da i druge predmete zbog razloga hitnosti može uzeti u rad“, saopćio je na svom Facebook profilu Milan Tegeltija, predsjednik VSTV, nakon održane telefonske sjednice ovog tijela.

Ova Odluka se ne odnosi na pritvorske predmete, predmete kojima prijeti zastara i druge hitne slučajeve propisane krivičnim zakonima u BiH.

Kako je saopćeno, u sudovima i tužilaštvima je potrebno organizovati dežurstva sudija i tužilaca.

„U sudove i tužilaštva na posao dolaze samo sudije i tužioci koji su dežurni taj dan“, navodi se u Odluci, kao i to da sudije koji sude u drugostepenim i trećestepenim Vijećima mogu raditi od kuće.

U ovim institucijama, kako navodi VSTV, potrebno je organizovati i dežure administracije, te su sve stavke iz Odluke obavezujuće i nepoštivanje povlači odgovornost.

Predsjednicima sudova i glavnim tužiocima ostavljena je obaveza procjene opasnosti po zdravlje ljudi, kao i mogućnost da u skladu s tim donose „ad hoc“ odluke o organizaciji rada koje su restriktivnije od ove Odluke VSTV-a, koja se smatra minimalnom restriktivnom mjerom.

Kako ne navodi, ova Odluka VSTV-a je na snazi dok traje vanredna situacija uzrokovana korona virusom u BiH.