Članak

Odobreno izručenje optuženog za silovanje u Zvorniku

23. Marta 2020.15:20
Federalni sud u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) odobrio je izručenje Adema Kostjerevca, kojeg Državno tužilaštvo tereti da je 1992. godine, kao pripadnik Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), izvršio silovanje na području Zvornika.

This post is also available in: English

Sutkinja Patricia Cohen iz Federalnog suda u američkoj saveznoj državi Missouri, nakon pregleda dokaza, odobrila je zahtjev za izručenje.

“Zahtjev sadrži dovoljno adekvatnih dokaza kako bi se potvrdilo da su ispunjeni uslovi za izručenje Kostjerevca”, navodi se u odluci.

Kostjerevac će biti izručen nakon odluke državnog sekretara SAD-a.

Sud BiH je 2015. potvrdio optužnicu protiv Kostjerevca koja ga tereti za zločin protiv civilnog stanovništva, ali zbog nedostupnosti pravosudnim organima, za njim je raspisana Interpolova potjernica.

Tužilaštvo BiH ga tereti da je, kao pripadnik Vojne policije Prve muslimanske brigade ABiH u Zvorniku, u septembru i oktobru 1992. godine silovao žensku osobu srpske nacionalnosti koja je bila u drugom stanju i zatočena u objektu u kojem je stražario.

“Navedeno silovanje i zlostavljanje prouzrokovalo je gubitak trudnoće kod oštećene žrtve”, saopćili su u martu 2015. godine iz Tužilaštva BiH.

Kostjerevac, za kojeg je u optužnici navedeno da je nastanjen u SAD-u, prema informacijama koje je tada dalo Tužilaštvo BiH, saslušan je posredstvom međunarodne pravne pomoći.

Prema napisima St. Louis Post-Dispatcha, čiji je novinar pratio ekstradicijski proces, Kostjerevac je prije 17 godina došao u SAD sa suprugom. Tokom razgovora sa agentima FBI-a, kako navodi ovaj medij, Kostjerevac je priznao da je bio pripadnik vojne policije i da je oštećenu vidio u pritvoru, ali je negirao silovanje, već je tvrdio da joj je slao hranu i odbio da je ubije kada su mu drugi to rekli.

Denis Džidić


This post is also available in: English