Članak

Ukinute mjere zabrane turskom državljaninu Fatihu Keskinu

31. Marta 2020.13:46
Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim su turskom državljaninu Fatihu Keskinu ukinute mjere zabrane koje mu je ranije odredila Služba za poslove sa strancima, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Državnog suda.

This post is also available in: English (English)

Keskin je, kako je BIRN BiH ranije objavio, imao obavezu javljanja tri puta sedmično Službi za poslove sa strancima u Bihaću te mu je ograničeno kretanje na region Sarajeva i Bihaća. Te mjere su uslijedile sredinom decembra 2019., kada je rješenjem Suda BiH pušten iz Imigracionog centra.

Njegov advokat Ahmet Efendić kazao je za BIRN BiH da je rješenje očekivano.

“Nižestepena rješenja upravnih organa su poništena, njemu su ukinute sve mjere zabrane. Poništena su ranija rješenja upravnih organa i ona više ne proizvode nikakvu snagu”, kaže Efendić.

Prema njegovim riječima, novih mjera upravnih organa za sada nije bilo, iako i dalje postoji takva mogućnost.

“Tražili smo od Suda da u presudi odluči da Služba za poslove sa strancima ne može izricati nove mjere na osnovu prethodno izrečene ocjene Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) da je on opasnost po državnu sigurnost. To je jedna te ista ocjena koju je Sud donio već jednom i rekao da je neosnovana, a drugi put ponovio isto, međutim, OSA je ne povlači. Ona je i dalje na snazi, a stav je Službe za poslove sa strancima bio da dok god je ta ocjena na snazi da bi oni morali praktično izricati neku mjeru zabrane”, pojasnio je Efendić.

On je naveo da se Keskin, uposlenik “Una-Sana” koledža u Bihaću, koji posluje u okviru grupacije “Richmond Park” sa sjedištem u Sarajevu, koja je pravni nasljednik obrazovnih institucija “Bosna Sema”, nakon puštanja iz pritvora vratio na posao jer mu mjera zabrane obavljanja djelatnosti nije bila ni određena, osim ograničenog kretanja i javljanja Službi.

Keskin je uhapšen 3. decembra 2019. i stavljen pod nadzor u Imigracioni centar, u kojem je ostao do 16. decembra, kada je donesena presuda kojom je poništeno rješenje Službe za poslove sa strancima.

Iz advokatske kancelarije “Ademović, Nožica i partneri” su tada najavili kako advokati čekaju odluku Ministarstva sigurnosti po žalbi na prvo rješenje i da će u slučaju negativne odluke pokrenuti upravni spor pred Sudom BiH i da će uložiti žalbu na rješenje Službe za poslove sa strancima od 16. decembra jer smatraju da presuda Suda BiH pokazuje da “ne postoje razlozi da on bude pod bilo kakvim mjerama nadzora”, koje mu je na kraju Sud BiH ukinuo.

Efendić dodaje kako advokatska kancelarija “Ademović, Nožica i prijatelji”, čiji je član, zastupa još četiri turska državljanina koja nisu bili ni pod kakvim mjerama za razliku od Keskina.

“To su bili sve postupci za ukidanje privremenih boravišnih dozvola i mi smo sve te postupke uspješno okončali. Sva ta rješenja nižestepenih organa su poništena, a ponovni postupci nisu pokrenuti“, kaže Efendić.

Ranije je Služba za poslove sa strancima, nakon zahtjeva turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, ukinula boravišne dozvole u BiH za četiri državljanina Turske, a postupci oduzimanja boravišnih dozvola turskim državljanima pokrenuti su nakon posjete predsjednika Erdogana Bosni i Hercegovini 9. jula 2019. godine.

Iz Službe za poslove sa strancima do danas nisu odgovorili na upit BIRN-a BiH koliko postupaka vode protiv turskih državljana te da li su neki od njih pravosnažno okončani.

BIRN BiH je ranije pisao o turskim građanima koji su nakon optužbi iz Turske napustili BiH i otišli u zemlje Evropske unije.

Haris Rovčanin


This post is also available in: English (English)