Članak

Potvrđena optužnica protiv Marka Kovača za zločine u Foči

1. Aprila 2020.14:10
Sud BiH potvrdio je optužnicu koja Marka Kovača, nastanjenog u Kragujevcu (Srbija), tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Foče tokom 1992. i 1993.

godine, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

U Državnom sudu su naveli da optužnica Kovaču nije dostavljena jer se optuženi još uvijek nije izjasnio koga želi za svog branioca.

“Nemamo podatak o neuspješnoj dostavi”, kazali su u Državnom sudu i dodali kako je zamolnica za uručenje optužnice poslana ranije.

Kovač se, kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva, tereti da je 1992. i 1993. godine, obavljajući dužnost komandanta Taktičke grupe Foča u okviru Vojske Republike Srpske (VRS), sudjelovao u progonu civilnog stanovništva na način da je planirao, naredio, podstrekavao, pomagao u planiranju i pripremanju zločina, te da kao nadređena osoba nije preduzeo mjere da spriječi zločine i kazni počinioce.

“U okviru progona je počinjeno nezakonito zatvaranje više stotina civila u zatvoreničke centre u Kazneno-popravnom domu (KPD) Foča, Srednjoškolskom centru i u Sportskoj dvorani ‘Partizan’, mučenje, prisilno preseljenje i deportacija stanovništva, ubistva i prisilni nestanak više od 190 osoba, silovanja i druga nečovječna djela slične prirode, kao i paljenje i uništavanje kuća, imovine te kulturno-historijskih i vjerskih objekata”, saopćeno je ranije iz Tužilaštva.

Navodi optužnice, kako su rekli u Tužilaštvu, dokazivat će se pozivanjem 139 svjedoka te prilaganjem više stotina materijalnih dokaza.

Haris Rovčanin