Članak

Tužilaštvo otvorilo predmet zbog odbrane doktorske disertacije Bahrudina Hadžiefendića

31. Marta 2020.10:17
Tužilaštvo Tuzlanskog kantona (TK) otvorilo je predmet zbog odbrane doktorske disertacije bivšeg ministra zdravstva ovog kantona Bahrudina Hadžiefendića uprkos mjerama zabrane, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) glasnogovornik Tužilaštva Admir Arnautović.

“Mi smo odmah reagovali, uzeli smo materijalnu dokumentaciju koja se vezuje za to, uzeli smo izjave i još se neke provjere poduzimaju da se utvrdi na koji način je došlo do toga, da li je u skladu s odlukama koje je donio Senat i ima li krivične odgovornosti”, kazao je Arnautović.

Bivši ministar zdravstva TK-a Bahrudin Hadžiefendić je u amfiteatru tuzlanskog Medicinskog fakulteta održao odbranu doktorske disertacije 27. marta, samo dan nakon usvajanja odluke o odgađanju svih odbrana na Univerzitetu u Tuzli.

Senat Univerziteta u Tuzli je 26. marta na vanrednoj sjednici donio odluku o načinu organizacije i realizacije nastave za vrijeme stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa. Ovom odlukom su sve odbrane diplomskih i magistarskih radova te doktorskih disertacija odgodili do 30. aprila 2020. godine.

Ljekarska komora Tuzlanskog kantona je u svom saopćenju pozvala na reakciju Kantonalno tužilaštvo TK-a zbog sumnje da je počinjeno krivično djelo time što je 27. marta u prostorijama Univerziteta u Tuzli organizirana javna odbrana doktorske disertacije.

“Komora prati aktivnosti svojih članova i još jednom poziva članove i građane BiH da poštuju preporuke kriznih štabova i drugih institucija vlasti”, stoji u saopćenju Ljekarske komore TK-a.

 

 

Azra Husarić Omerović