Vijest

Naredne sedmice počinju suđenja za terorizam

30. Aprila 2020.11:55
U Državnom sudu su iduće sedmice planirani počeci suđenja Jasminu Keseroviću i Armenu Dželki, koje optužnice terete za organizovanje terorističke grupe i ratovanje u Siriji, a nastavit će se i suđenje Radetu Gariću, koji je optužen za zločine u Vlasenici.
Sud BiH. Izvor: BIRN BiH

Keserovića optužnica tereti da je 23. januara 2013. napustio BiH te po dolasku u Siriju postao pripadnikom terorističke organizacije ISIL, u čijim redovima ostaje sve do decembra 2019. godine. Tereti se da je, zajedno s drugim licima iz BiH koja su boravila u toj zemlji, učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga ISIL-a u gradovima Mimbidž, Kobani, Rakka i Al-Bab, u jedinici “Bejt Komandos”, koja je kasnije preimenovana u “El-Aksa”.

Osim ratovanja, Keserović se tereti i za javno podsticanje na terorističke aktivnosti, odnosno da je putem sredstava javnog informiranja, odjeven u vojnu uniformu i naoružan automatskom puškom, uputio poruku javnosti kojom je direktno podsticao na izvršenje terorizma i to napadima na stanovništvo i ubijanjem.

Dželku optužnica tereti da je 12. februara 2013. napustio područje BiH te je po dolasku u Siriju postao pripadnik terorističke organizacije ISIL i u njenom sastavu bio do decembra 2019. godine, kada se, zajedno s preostalim članovima u posljednjem uporištu ISIL-a gradu Baguzu, nakon što su vojnički poraženi, predao kurdskim i savezničkim snagama na području Sirije.

Sljedeće sedmice je planiran nastavak suđenja i Radetu Gariću, kojeg optužnica tereti za zločine počinjene na području Vlasenice.

Njemu je na teret stavljeno da je 1992. godine počinio progon bošnjačkog stanovništva u Vlasenici – ubistvima, mučenjem, silovanjem, prisilnim nestancima te nanošenjem fizičkih i psihičkih povreda, a pored toga se tereti u svojstvu nekadašnjeg komandira Interventnog voda pri Vlaseničkoj brigadi Vojske Republike Srpske (VRS) i za progon Bošnjaka iz Srebrenice počinjen u julu 1995. godine.

Skoro svi sudski postupci u Sudu BiH se ne održavaju od polovine marta 2020. zbog situacije uzrokovane širenjem koronavirusa (COVID-19), a ranije je saopćeno da su od 16. marta održana samo hitna pritvorska i ročišta čije bi neodržavanje prouzrokovalo neotklonjivu štetu po postupak i procesna prava stranaka, koja moraju biti zaštićena bez obzira na shvatanja razmjera ove krize.

Optuženi za ratovanja u Siriji, kao i Garić, nalaze se u pritvoru.

I Visoko sudsko i tužilačko vrijeće (VSTV) je ranije donijelo odluku u kojoj se, između ostalog, nalaže otkazivanje ročišta osim u pritvorskim i hitnim predmetima, kao i ročišta u prekršajnoj materiji osim u predmetima koji su pokrenuti na osnovu prijave zbog postupanja suprotno izdatim rješenjima i naredbama nadležnih organa za vrijeme proglašenja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa.

Za danas je najavljeno i da će VSTV odlučivati o ublažavanju mjera odlaganja suđenja zbog pandemije na prvoj online sjednici.

Haris Rovčanin