Članak

Pronađeni državljani Srbije koji predstavljaju prijetnju zbog povezanosti sa terorizmom

24. Aprila 2020.15:56
Službenici Službe za poslove sa strancima i Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) su na području Sarajeva pronašli dvije osobe, državljane Srbije za koje je utvrđeno da predstavljaju prijetnju javnom redu i sigurnosti BiH zbog povezanosti sa terorizmom i organizovanim kriminalom.

Ove osobe su smještene u Imigracioni centar gdje će biti do njihovog izručenja Srbiji.

“Mi smo već uputili zahtjev Srbiji, pošto su državljani Srbije pa ćemo da vidimo, do njihovog izručenja, dok se ne stvore mogućnosti za njihovo izručenje”, kazao je Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti BiH.

Ujić više informacija o ovim osobama nije mogao reći kako je naveo “radi operativnosti i nastavka rada po tim pitanjima”.

Kako je saopćeno za medije Služba za poslove sa strancima je u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona i Tužilaštvom BiH 23. aprila preuzela državljanina Srbije koji se dovodi u vezu sa krivičnim djelom krijumčarenje ljudi.

“Prema svim državljanima Srbije, Služba za poslove sa strancima je poduzela mjere iz svoje nadležnosti te istima izrekla mjeru protjerivanja sa teritorije BiH i stavljanje pod nadzor smještajem u Imigracioni centar, radi njihovog udaljenja u zemlju porijekla”, navodi se u tom saopćenju.

U saopćenju se dodaje da će Služba i u narednom periodu kontinuirano preduzimati sve neophodne operativne aktivnosti prema svim stranim državljanima koji na bilo koji način mogu predstavljati prijetnju sigurnosnom sistemu Bosne i Hercegovine.

 

Albina Sorguč