Vijest

Odlučivanje o prekršajnim prijavama u Laktašima zabrinjava banjalučke aktiviste

22. Juna 2020.11:43
Banjalučki sud odbio je nedavno još jednu policijsku prijavu protiv aktivista iz grupe “Pravda za Davida”, ali se dvoje njih uskoro trebaju pojaviti na sudskom odlučivanju u Laktašima, što zabrinjava aktiviste da će doći do promjene prakse i prvog potvrđivanja prekršajnih naloga, kažu sagovornici za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).


Poziv na sud, ilustracija. Izvor: Gerila.info

Okružni sud u Banjaluci odbio je, kao neosnovanu, žalbu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske odnosno Policijske uprave Banjaluka na rješenje Osnovnog suda u Banjaluci kojim je taj sud kao neosnovanu odbacio prekršajnu prijavu policije protiv Ozrena Perduva, člana neformalne grupe građana “Pravda za Davida”.

Perduvu je prekršajnom prijavom na teret stavljeno kršenje javnog reda i mira uzvikivanjem povika “Pravda za Davida!” i “Pravda!” na platou ispred hrama “Hrista Spasitelja” u centru Banjaluke u maju 2019. godine. Osnovni sud je u februaru ove godine odbacio prekršajnu prijavu, a nakon žalbe MUP-a što je potvrdio i Okružni sud.

Osnovni sud u Banjaluci je do sada, prema podacima građana okupljenih oko grupe “Pravda za Davida”, odbacio sve prekršajne prijave policije protiv građana u onim slučajevima u kojima su građani tražili sudsko odlučivanje. Do sada je, prema istim podacima, odbačeno 15 prekršajnih prijava.

Do 3. septembra na banjalučkom Osnovnom sudu zakazano je još 14 ročišta za slične prijave. Građani traže sudsko odlučivanje jer smatraju da nisu počinili ono što im se u prekršajnim nalozima stavlja na teret, a to je kršenje javnog reda i mira i izazivanje osjećaja nesigurnosti i nebezbjednosti kod drugih građana.

Neka od tih ročišta umjesto u Banjaluci zakazana su pred odjeljenjem Osnovnog suda u Laktašima. U Laktašima su zakazana ročišta za Ljiljanu Đurić i Rajka Topića. Oboje su članovi grupe “Pravda za Davida” i u prekršajnoj prijavi se navodi da su kršili javni red i mir.

Advokat Rajka Topića, Dragan Tolimir kaže za BIRN BiH da nije primjereno da se u slučajevima kada stranke imaju mjesto prebivališta u Banjaluci i kada je prekršaj koji im se stavlja na teret načinjen u Banjaluci, suđenja organizuju u Laktašima. On sumnja da se na ovaj način pojedinci koji su tražili sudsko odlučivanje zbog prekršajnih prijava dovode u neravnopravan položaj, pogotovo jer su sva dosadašnja ročišta zbog prekršajnih prijava policije protiv građana održana u Banjaluci.

“Okrivljeni smatra da je zakazivanjem usmenog pretresa u Laktašima doveden u neravnopravan položaj i da mu je otežana odbrana iz sljedećih razloga: protiv svih okrivljenih za isti događaj postupak se vodi u Osnovnom sudu u Banjaluci, okrivljeni živi u Banjaluci pa dolazak na sud u Laktaše iziskuje znatne troškove koje okrivljeni ne može da snosi jer živi od penzije, okrivljeni je ratni vojni invalid i lošeg je zdravstvenog stanja pa odlazak na suđenje u Laktaše može da utiče na pogoršanje njegovog zdravstvenog stanja”, piše u zahtjevu koji je za vraćanje postupka u Banjaluku Osnovnom sudu u ovom gradu poslao advokat Tolimir.


Ozren Perduv. Izvor: Gerila.info

Prekršajni sudija u Laktašima

U banjalučkom Osnovnom sudu, u odgovoru za BIRN BiH, tvrde da na ovu pravosudnu instituciju niko ne vrši pritisak u slučajevima odlučivanja po prekršajnim prijavama koje je policija podnosila i još podnosi protiv građana. Kažu da nema nikakve namjere u prebacivanju pojedinih postupaka u Laktaše.

“Osnovni sud Banjaluka ima odjeljenje u Laktašima, odnosno jedan sudija koji radi na prekršajnom referatu je raspoređen u odjeljenje u Laktašima. Želimo da istaknemo da se svi zaprimljeni predmeti u sudu dodjeljuju automatski, putem CMS Sistema (Sistem za automatsko upravljanje predmetima), tako da se i prekršajni predmeti ravnomjerno raspoređuju putem sistema svim sudijama u tom odjeljenju. To je razlog zbog kojeg su neka ročišta zakazana u Laktašima iako je okrivljeni sa područja opštine Banjaluka”, kažu u odgovoru BIRN-u BiH iz banjalučkog Osnovnog suda i dodaju da ne mogu dati precizan podatak koliko je za građane sa prebivalištem u Banjaluci u posljednjih godinu dana održano ročišta u Laktašima, ali navode da je u 2020. godini na odjeljenju ovog suda u Laktašima zakazano ukupno 660 pretresa.

U grupi “Pravda za Davida” podsjećaju da su sva dosadašnja ročišta pred sudom u Banjaluci završila odbacivanjem prekršajnih prijava, ali da je u međuvremenu promijenjen sudija i da se čeka prva odluka novog sudije. Ozren Perduv iz ove grupe za BIRN BiH kaže da želi da vjeruje da nema pritiska na sud kako bi donio prvu presudu kojom bi potvrdio prekršajnu prijavu policije.

“Želim da vjerujem da je iz zaista objektivnih razloga ročište zakazano u Laktašima”, kaže Perduv i napominje kako su “u moru ročišta zakazanih protiv članova neformalne grupe građana ‘Pravda za Davida’ samo dva zakazana u Laktašima”.

“Svi imamo razumijevanja zbog novonastale situacije u vezi sa pandemijom koronavirusa koja je sigurno uticala i na rad i efikasnost sudova. Da bi se ispoštovale sve epidemiološke mjere, ali i rokovi procesa kojima prijeti zastara, vjerovatno je bilo neizbježno da se neki procesi zakažu i van Banjaluke”, kaže Perduv.

Ročišta u Laktašima zakazana su za 30. jun i 7. jul.

Vladimir Kovačević