Vijest

Haško tužilaštvo traži hitno zakazivanje žalbi na presudu Ratku Mladiću

19. Juna 2020.18:06
Tužilaštvo Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) zatražilo je hitno zakazivanje iznošenja žalbi na nepravosnažnu presudu Ratku Mladiću, kojom je osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i drugih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini.

This post is also available in: English


Ratko Mladić. Izvor: MMKS

U svom podnesku Tužilaštvo je zatražilo da žalbe na Mladićevu presudu budu zakazane za 20. juli ove godine, smatrajući da su sudski postupci na daljinu ili djelimičnu daljinu u skladu sa pravima na pošteno suđenje.

“Bez obzira na pandemiju, Mehanizam ima obavezu da ubrza postupak. Ročište za žalbu ne može se odgoditi dok se ne završi pandemija. Umjesto toga trebalo bi se održati odmah, dok je javno-zdravstvena situacija u Holandiji relativno stabilana”, navodi se u podnesku.

Osim zakazivanja žalbenog ročišta, Tužilaštvo je zatražilo da se naloži Uredu registrara da obezbijedi odgovarajuću tehnologiju za održavanje ročišta na daljinu ili djelimičnu daljinu, kao i da uredi sudnicu radi zdravstvenih i sigurnosnih zahtjeva.

Tužilaštvo navodi kako pravila Mehanizma pružaju dovoljnu fleksibilnost za vođenje postupaka na daljinu putem tehnologije videokonferencija ili u odsustvu sudije.

Zakazivanje žalbenog ročišta za kraj jula će, prema Tužilaštvu, omogućiti dovoljno vremena Uredu registrara za obavljanje neophodnih aranžmana za praćenje ročišta putem videa za one koji zbog ograničenog putovanja i drugih razloga u vezi sa koronavirusom ne mogu prisustvovati lično.

To bi također dalo registraru dovoljno vremena da sudnica bude što sigurnija za one koji mogu prisustvovati lično.

U podnesku je naglašeno da Žalbeno vijeće ima obavezu da osigura brz završetak žalbenog postupka, te da jedno od pravila Mehanizma nalaže da se poduzmu mjere koje će izbjeći nepotrebno kašnjenje i osigurati brzo žalbeno saslušanje.

“Čak i za vrijeme pandemije COVID-19, postupak se mora nastaviti što je brže moguće. Ovo nije samo pravo na pravično suđenje, već je u interesu pravde, žrtava i međunarodne zajednice”, naglasilo je Tužilaštvo.

Činjenica da se već koriste internet videokonferencije i telefoni u Mehanizmu, da se raspravlja o istim povjerljivim stvarima koje će se pojaviti na sudu je, prema Tužilaštvu, dokaz da je njihova sigurnost prihvatljiva i za samo žalbeno ročište.

Ukoliko postoje neke stvari koje se smatraju previše osjetljivim za raspravu tokom diskusije koja se održava na daljinu, to bi se moglo prepoznati unaprijed i podnesak se može podnijeti u pisanom obliku, smatraju u Tužilaštvu.

Tužilaštvo je istaknulo da se postupci na daljinu primjenjuju širom svijeta, kako bi se nastavio njihov tok za vrijeme pandemije koronavirusa.

Naglašeno je i da Žalbeno vijeće ne može odgoditi ročište dok se ne završi pandemija iz razloga jer Mladić spada u rizičnu kategoriju, a Tužilaštvo smatra da najbolji način za održavanje ovog ročišta, kako bi se zaštitila Mladićeva prava na pravičnu i brzu žalbu, jeste da on učestvuje uz pomoć tehnologije.

“S obzirom na prirodu žalbenog ročišta, prisustvo Mladića u sudnici je manje važno nego što je bilo na suđenju. Ukoliko Ured registrara može osigurati da Mladić bude u stanju da sasluša i prati postupak, te da učinkovito i povjerljivo komunicira s braniocem tokom saslušanja, sudjelovanje putem videoveze bilo bi dovoljno da se poštuju Mladićeva prava”, stoji u podnesku.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala Mladić je 2017. godine proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, te je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Mladić je na tu presudu uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužilaštvo, tražeći da on bude proglašen krivim i za genocid počinjen u još šest općina 1992. godine.

Mladić je operisan 28. marta ove godine, a ljekari su, kako je navedeno iz MMKS-a, zaključili da se on oporavlja dobro.

Iznošenje žalbi na presudu Mladiću već je ranije odgađano zbog izmjena u Žalbenom vijeću, koje će donijeti konačnu presudu, ali i zbog pandemije koronavirusa.

Prema ranijem planu, konačna presuda trebala je biti izrečena krajem ove godine, no zbog pandemije koronavirusa završetak žalbenog postupka na suđenju Mladiću očekuje se u prvoj polovini 2021. godine, a presuda, čiji termin još uvijek nije potvrđen, trebala bi biti izrečena devet mjeseci nakon iznošenja žalbi.

 

Lamija Grebo


This post is also available in: English