Vijest

Poziv Delegacije Evropske unije Tegeltiji da uvaži stavove Vijeća o potrebi podnošenja ostavke

3. Decembra 2020.18:50
Delegacija Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini pozvala je Milana Tegeltiju da prihvati zaključke članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) usvojene danas na vanrednoj sjednici i razmotri mogućnost podnošenja ostavke na mjesto predsjednika kako bi vratio ugled ovoj instituciji i povjerenje javnosti.

Milan Tegeltija. Foto: BIRN BiH

Kako se navodi u pozivu Delegacije EU u BiH uvažavanjem stavova Vijeća o potrebi podnošenja ostavke Tegeltija će postupiti odgovorno i zaštititi instituciju VSTV-a, kako bi se spriječilo produžavanje krize u cijelom pravosuđu, te pomoglo da se vrati povjerenje javnosti.

“Izostanak odgovarajućeg djelovanja bio bi šamar građanima i pravosudnoj zajednici, uključujući i članove VSTV-a koji služe instituciji kako i dolikuje. To bi također predstavljalo i ozbiljno podrivanje sposobnosti zemlje da se pridržava evropskih standarda u oblasti vladavine prava koji se tiču neovisnosti i integriteta pravosuđa”, navodi se u saopćenju Delegacije EU.

Na vanrednoj sjednici VSTV-a 3. decembra, na kojoj se razmatrao audiosnimak razgovora između bivše članice VSTV-a Milijane Buhe i predsjednika ovog pravosudnog tijela, članovi Vijeća su zaključili kako predsjednik treba da razmotri mogućnost podnošenja ostavke.

Ovaj zaključak donesen je nakon sjednice na kojoj je devet od 14 prisutnih članova tražilo ostavku predsjednika Tegeltije, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije pisala.

Kako poručuju iz Delegacije EU, ključni zadatak VSTV-a je da osigura neovisnost pravosuđa, kao i da garantuje pravilno funkcionisanje cjelokupnog pravosudnog sistema u zemlji. VSTV uvijek mora iskazivati najviše profesionalne i etičke standarde i služiti kao primjer, poručili su iz Delegacije.

“Nažalost, ugled ove institucije ozbiljno je poljuljan navodima o korupciji njenog predsjednika. Težina posljednjih optužbi baca sumnju u sposobnost predsjednika da rukovodi VSTV-om i pravosuđem u BiH, te nanosi štetu kredibilitetu i integritetu VSTV-a i svim poštenim, marljivim i profesionalnim nosiocima pravosudnih funkcija u zemlji”, naveli su iz Delegacije EU, te dodali kako je pozitivno da je vanredna sjednica ponudila stvarnu i kritičku raspravu.

Ranije su iz brojnih međunarodnih organizacija i pravosudnih udruženja u BiH kazali kako audiosnimak koji je objavljen baca sjenku na integritet predsjednika najviše pravosudne institucije, pozivajući članove Vijeća i pravosudne institucije da se pozabave ovom krizom.

Na vanrednoj sjednici je osim zaključka o razmatranju ostavke predsjednika zaključeno da se Vijeće u ovom trenutku ne može izjasniti o odgovornosti predsjednika Tegeltije na osnovu u medijima objavljenog audiosadržaja, jer se ne može potvrditi njegova zakonitost i autentičnost. Kako je rečeno, od svih nadležnih organa traži se promptno i efikasno djelovanje u cilju zaštite pojedinaca i nezavisnosti pravosudnog sistema zbog nezakonitih snimanja i praćenja nosilaca pravosudnih funkcija kojima se narušava njihova sigurnost za zakonito i nezavisno donošenje odluka.

 

Nermina Kuloglija-Zolj