Vijest

Tužilaštvo neće provoditi istragu o nabavci 50.000 zaštitnih maski u Sarajevu

7. Decembra 2020.10:51
Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu neće provoditi istragu o nabavci 50.000 zaštitnih maski koje je Uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo (KS) kupila od firme “Panta Rei”, potvrdila je Azra Bavčić, glasnogovornica ovog tužilaštva, za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).


Kantonalno tužilaštvo Sarajevo. Foto: BIRN BiH

Bavčić je objasnila da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) 6. maja ove godine dostavilo Tužilaštvu službenu zabilješku u vezi s nabavkom zaštitnih maski od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove. U prilogu je, kako je rekla, dostavljen i novinski članak u kojem se navode određene nepravilnosti prilikom nabavke 50.000 zaštitnih maski koje su kupljene od firme “Panta Rei”.

“Nakon izvršenih provjera, postupajući tužilac je 19. oktobra 2020. godine donio naredbu da se protiv Kemala Cacana, Nihade Glamoč i Bariša Bejtovića neće provoditi istraga budući da ne postoje osnovi sumnje da su prijavljene osobe počinile krivično djelo ‘zloupotreba položaja ili ovlaštenja’”, stoji u pisanom odgovoru Bavčić.

Ona je pojasnila da jedna od spornih činjenica zbog kojih je formiran predmet jeste način na koji je stupljeno u kontakt s firmom “Panta Rei” Sarajevo, kao i razlog zbog kojeg je ova firma izabrana kao najpovoljnija, uzimajući u obzir to da je direktor Bariš Bejtović sin zastupnice u Skupštini Kantona Sarajevo Bilsene Šahman, koja je prokurista u ovoj firmi.

“Kako stoji u tužilačkoj odluci, nema činjenica i okolnosti koje bi dovele u vezu Bilsenu Šahman, kao prokuristu navedenog društva a ujedno i zastupnicu u Skupštini KS-a, sa odabirom privrednog društva ‘Panta Rei’, jer nema subjektivnih niti objektivnih dokaza koji bi van sumnje uputili na takav zaključak. Također, treba napomenuti da je predmetnu odluku o odabiru ‘Panta Rei’ donio Štab Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo i da, s tim u vezi, u donošenju odluka ne učestvuje Skupština KS-a”, navela je Bavčić.

BIRN BiH je ranije objavio da je Kantonalna uprava civilne zaštite u Sarajevu nabavila 50.000 zaštitnih maski od firme “Panta Rei”, čiji je trenutni vlasnik Bariš Bejtović, sin Bilsene Šahman, koja je zastupnica Saveza za bolju budućnost (SBB) u Kantonalnoj skupštini.

Prema ugovoru koji je potpisan 20. marta, vrijednost nabavke troslojnih jednokratnih zaštitnih maski iznosila je 52.650 konvertibilnih maraka (KM) s porezom na dodanu vrijednost (PDV).

Prema osnivačkim dokumentima “Panta Rei”, kompaniju je sa sinom osnovala Šahman, koja je u toj firmi u vrijeme provođenja nabavke, prema zvaničnom registru kompanija, obavljala posao prokuriste. Djelatnost kompanije je, prema Portalu javnih nabavki i registru kompanija, “njega i održavanje tijela”.

Bariš Bejtović je za BIRN BiH ranije rekao da se firma prije početka pandemije bavila prodajom torti i kolača za tržne centre, ali da je i prije proglašenja vanrednog stanja potpisao ugovore s firmama koje proizvode tekstil i dao im ideju da počnu proizvoditi maske.

Bilsena Šahman, zastupnica u Kantonalnoj skupštini, kazala je ranije da ona ni na koji način nije uticala da njen sin dobije posao nabavke maski. U maju je, nakon objave teksta i na zahtjev Šahman, Skupština Kantona Sarajevo raspravljala o ovoj nabavci i primila k znanju informaciju o nabavci maski.

Albina Sorguč