Vijest

Urednik BIRN-a BiH dobitnik prve nagrade EU za istraživačko novinarstvo

3. Decembra 2020.13:46
Semir Mujkić, urednik Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), dobitnik je prve nagrade Evropske unije (EU) za istraživačko novinarstvo za serijal istraživanja o ruskom uticaju i ekstremnim grupama u BiH.

This post is also available in: English

Semir Mujkić. Foto: Screenshot 

Pored Mujkića, EU je nagradila i Amarilda Gutića, novinara Žurnala, za njegov film “Prsten oko Vitezita”, te Azhara Kalamujića, novinara Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), za istraživanje o nezakonitom radu sarajevskih sudija koji su prisvajali napuštene stanove i kuće u Sarajevu.

Tokom svog obraćanja na ceremoniji dodjele nagrade, Mujkić je istaknuo da mu je čast što je uz Gutića i Kalamujića dobitnik nagrade. On se posebno zahvalio EU i ambasadoru Johannu Sattleru, koji insistiraju na dodjeli ove nagrade iz godine u godinu.

“Vrlo mi je važna nagrada i važno priznanje, i važna je za novinarsku zajednicu ova nagrada, jer država u kojoj živimo rijetko priznaje rad novinara, posebno novinara koji se bave istraživanjima. Vrlo rijetko dočekamo da imamo reakciju vlasti ili tužilaštva ili policije, a novinarske nagrade se rijetko organizuju u BiH i jedno su od rijetkih priznanja za vaš rad, za višemjesečna istraživanja, i znaju kolege koliko je to zaista truda i posla”, kazao je Mujkić.

On se zahvalio i kolegicama Emini Dizdarević i Lamiji Grebo, koje su s njim radile na ovim pričama.

“Ova mi je nagrada veliko priznanje, ali i obaveza da rad koji budemo imali u budućnosti bude što bolji”, rekao je Mujkić.

Zlatan Musić, jedan od članova žirija, kazao je da ovaj serijal predstavlja jedinstven, originalan i sveobuhvatan pregled ruskih aktera, udruženja i grupa i njihovih političkih podržavalaca na tlu BiH, kao i opasnosti od ekstremnih grupa na tlu naše države.

“Istraživanja koja je Semir Mujkić uradio vrlo su relevantna i objavljena su kada se i na međunarodnom planu stavlja fokus na opasnost koja dolazi od Rusije. Kvalitet ovog serijala definitivno se ogleda u njegovom multidisciplinarnom pristupu te različitim metodama istraživanja i poštovanju najvećih standarda novinarstva”, rekao je Musić.

Ceremeniju dodjele EU nagrada otvorio je ambasador Johann Sattler, koji je naglasio da je istraživačko novinarstvo veoma bitno.

“Borba protiv korupcije je jako bitna. I u izvještaju OSCE-a se navodi da ne postoji napredak u tom dijelu. I vraćam se na vladavinu prava, ona je alfa i omega pregovaranja sa EU. Nema napretka u BiH ako ne postoji napredak u vladavini prava. Godinu dana kako sam ovdje, nije bilo napretka za vladavinu prava”, kazao je Sattler.

Istraživački serijal koji je nagrađen možete pročitati na sljedećim linkovima:

Političke usluge za Noćne vukove u Republici Srpskoj

Srpsko-ruski “zavet” dobrovoljaca Višegrada i Donbasa

Trening kampovi u Srbiji i Rusiji za djecu iz Republike Srpske

 

    Albina Sorguč


    This post is also available in: English