Vijest

Podignuta optužnica za podsticanje na terorističke aktivnosti

23. Decembra 2020.15:17
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Tonija Bašića, koji se tereti da je tokom 2020. godine, u više navrata, putem interneta javno podsticao na terorističke napade, antisemitizam, razisam, nacionalizam, kao i napade na LGBT populaciju.

Sud i Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

Kako je saopćeno iz Državnog tužilaštva, osumnjičeni Bašić je tokom 2020. godine, u više navrata, putem interneta i društvenih mreža podsticao druge na izvršenje terorizma tako što je upućivao prijetnje antisemitskog sadržaja, kao i izjave i prijetnje kojima poziva na napade na rasnoj i nacionalnoj osnovi.

Bašić se optužnicom tereti i da je upućivao prijetnje pripadnicima LGBT pokreta, kao i pozivao na izvršenje terorističkih napada na zgrade na teritoriji New Yorka u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

“Optuženi se tereti da je javno putem sredstava informiranja upućivao poruke javnosti koje imaju za cilj podsticanje drugih na izvršenje kaznenog djela – terorizam, čime je počinio kazneno djelo javno podsticanje na terorističke aktivnosti, u svezi s kaznenim djelom terorizam Krivičnog zakona BiH”, stoji u saopćenju Tužilaštva BiH.​

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija