Vijest

Ustavni sud odbio apelaciju Milorada Mrđe

23. Decembra 2020.12:16
Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku kojom se odbija apelacija Milorada Mrđe u kojoj on navodi da mu je povrijeđeno pravo na pravično suđenje i da je presuda kojom je pred Državnim sudom osuđen na sedam godina zatvora za zločine počinjene protiv civila na području Sanskog Mosta, u odlučujućem dijelu zasnovana na nezakonitim dokazima.

This post is also available in: English

Ustavni sud BiH. Foto: Ustavni sud

Kako stoji u odluci, Ustavni sud je uočio da je apelant paušalno naveo da su u predmetnom postupku povrijeđene odredbe Ustava BiH, te se neće upuštati u bilo kakvu ocjenu ovih navoda.

“Ustavni sud zaključuje da ne postoji kršenje prava na pravično suđenje iz Ustava Bosne i Hercegovine i Evropske konvencije kada je osporena odluka kojom je apelant oglašen krivim za predmetno krivično djelo detaljno, jasno i argumentovano obrazložena u pogledu prihvatljivosti dokaza i načina saslušanja apelanta u svojstvu osumnjičenog prije podizanja optužnice”, navedeno je.

Također, Ustavni sud je zaključio da ne postoji kršenje prava iz Evropske konvencije jer apelant kršenje tog prava zasniva na istim navodima koje je istakao u vezi s pravom na pravično suđenje.

“Apelant navodi da je u odnosu na silovanje oštećene jedini dokaz u odnosu na apelanta DNK analiza donjeg veša oštećene, koji je vještačen 2014. godine. Apelant navodi da se radi o nezakonito pribavljenom dokazu, jer nije bilo naredbe o sprovođenju istrage, kao ni zapisnika o uviđaju”, stoji u odluci Ustavnog suda.

Apelaciono odjeljenje Suda BiH je u decembru 2018. osudio Mrđu, kao pripadnika Šeste brigade Vojske Republike Srpske (VRS), na sedam godina zatvora zbog zločina počinjenog protiv civilnog stanovništva na području Sanskog Mosta u periodu od 1992. do 1994. godine.

Zajedno s njim, osuđeni su Goran Mrđa i Mile Kokot, dok je Ranko Mrđa oslobođen krivice. Proglašeni su krivima za silovanje, nečovječno postupanje, mučenje i pljačkanje imovine bošnjačkih civila od 1992. do 1994. godine.

Goran i Milorad Mrđa su proglašeni krivima i da su prilikom upada u jednu kuću silovali maloljetnu Z.K. s još dvije osobe. U prvostepenoj presudi iz maja 2017. navodi se da je, prema vještačenju na donjem vešu oštećene, pronađen biološki trag Milorada Mrđe kao većinskog nosioca, a Goran Mrđa se kao manjinski doprinosilac silovanju ne može isključiti..

Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English