Suđenje

Ališić: Susret s optuženim u Raki

22. Decembra 2020.16:08
Na suđenju za pridruživanje stranim paravojnim formacijama, pročitan je iskaz svjedokinje povratnice iz Sirije u kome navodi da poznaje optuženog Emira Ališića i da je on posjedovao oružje.

This post is also available in: English


Emir Ališić. Foto: Sud BiH

Ranijom odlukom Suda Bosne i Hercegovine imena svjedokinja povratnica iz Sirije zabranjeno je objavljivati.

U iskazu koji je pročitala tužiteljica Biljana Golijanin, svjedokinja je navela da je “susrela Emira Ališića u Raki”, te da ga je kasnije susretala i u drugim gradovima. Kako je pročitano, prema riječima ove povratnice iz Sirije, Ališić je posjedovao oružje, ali “nije išao u straže”, te se predao među prvima.

Odbrana Ališića je navela da nije jasno na koje okolnosti svjedokinja svjedoči, jer se u njenom iskazu ne spominje Emir Ališić.

Tužiteljica Biljana Golijanin kazala je da se u prvom iskazu svjedokinje ne spominje Ališić, jer je to generalno svjedočenje o njenom boravku u Siriji, ali u drugom iskazu – gdje joj je pokazan fotoalbum državljana BiH koji su boravili ili još uvijek borave na području Sirije – svjedokinja je spomenula optuženog.

Tužiteljica je navela da svjedokinja poznaje optuženog i da je fotoalbum “samo potvrda”.

Golijanin je rekla da je završeno s dokazima koji su navedeni u optužnici, ali je tražila izvođenje dodatnih dokaza, o čemu će Sud naknadno donijeti odluku.

Odbrana je predložila da se Ališić sasluša u svojstvu svjedoka, kao i da se izvrši vještačenje o invaliditetu, koji pokazuje da optuženi nije mogao da poduzima nikakve vojne aktivnosti.

Sud je prihvatio prijedlog Odbrane o saslušanju optuženog, ali nakon protivljenja Tužilaštva, odbio je prijedlog za vještačenje.

“Sud nije našao da bi vještačenje bilo relevantno”, kazala je predsjedavajuća Sudskog vijeća Biljana Ćuković.

Ališić će biti saslušan u svojstvu svjedoka na nekom od idućih ročišta, budući da je u zamjeni bila braniteljica Belma Balijagić-Džuho.

Nastavak suđenja je zakazan za 29. decembar.

This post is also available in: English