Vijest

Potvrđena optužnica protiv Nasera Palislamovića

6. Januara 2021.13:48
Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu za smrt pješaka protiv Nasera Palislamovića, koji je ranije pravosnažno oslobođen krivice pred Sudom Bosne i Hercegovine za teroristički napad u Bugojnu.

Naser Palislamović. Ilustracija: BIRN BiH 

Kantonalno tužilaštvo podiglo je optužnicu za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja, odnosno tereti Palislamovića da je, upravljajući Ford Fiestom, u oktobru 2020. godine usmrtio pješaka.

“Optuženi se tereti da je 10. oktobra 2020. godine oko 20 sati i 40 minuta kod Mostarskog raskršća u Sarajevu, vozeći neregistrirani automobil Ford Fiestu i bez važeće vozačke dozvole, krećući se brzinom od 84,7 kilometara na sat, usmrtio pješaka pri dvostruko većoj brzini od ograničene, koja je na tom mjestu saobraćajnim znakom propisana od 40 kilometara na sat”, saopćeno je iz sarajevskog Kantonalnog tužilaštva, kao i da je Palislamović, nakon što je udario pješaka, koji je od smrtonosnih povreda preminuo, pobjegao s mjesta nesreće ne pruživši pomoć.

Palislamovića je, prethodno, kako se navodi u optužnici, policija pokušala zaustaviti u mjestu Binježevo kada se iz pravca Hadžića kretao prema Ilidži, ali se oglušio na naredbe, povećao brzinu i pretekao nekoliko vozila, da bi po dolasku na Mostarsko raskršće uzrokovao nesreću.

Sud BiH je Palislamovića u oktobru 2014. pravosnažno oslobodio krivnje za teroristički napad na zgradu Policijske uprave Bugojno u junu 2010. godine, u kojem je smrtno stradao policajac Tarik Ljubuškić, te povrijeđeno više njegovih kolega.

Optužnica ga je teretila da se s ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva ili prisiljavanja organa vlasti Bosne i Hercegovine da nešto izvrše, u više navrata sastajao s Harisom Čauševićem i dogovarao s njim da 27. juna 2010. izvrše teroristički napad na zgradu Policijske uprave Bugojno, kao i da je 26. juna 2010. u vozilu iz Sarajeva dovezao elemente za spravljanje eksplozivne naprave, nakon čega je sa Čauševićem izvršio obilazak maršrute planiranog terorističkog čina.

Čaušević je zbog terorističkog napada u Bugojnu osuđen na 35 godina zatvora.

Palislamović je ranije, zbog nasilja u porodici, krađe, nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija, osuđivan na kazne u rasponu od šest mjeseci do jedinstvene kazne u trajanju pet i po godina.

 

Haris Rovčanin