Vijest

FUP provjerava prijave o nabavkama u općini Sapna

8. Januara 2021.15:29
Federalna uprava policije (FUP) pokrenula je predistražne radnje po prijavi koja se odnosi na postupke javnih nabavki u općini Sapna, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).


Federalna uprava policije. Foto: FUP

Prijava je zaprimljena u novembru prošle godine i odnosi se na postupke javnih nabavki u općini Sapna, navodi se u odgovoru na upit BIRN-a BiH u vezi s tim da li FUP provjerava prijave koje se odnose na nabavku usluga javnog informisanja i odnosa s javnošću 2020. godine, nabavku goriva za službena vozila, te medicinskog potrošnog materijala i drugih nabavki u Sapni.

“Poduzimaju se aktivnosti iz naše nadležnosti u cilju utvrđivanja tačnosti navoda iz predmetne prijave, odnosno dokumentovanja predmetnog krivičnog djela i njenih izvršilaca”, potvrdili su iz FUP-a, dodavši da u ovoj fazi nisu u mogućnosti iznositi više detalja.

Novinari BIRN-a BiH su izvršili uvid u određeni broj prijava koje se tiču Javne zdravstvene ustanove (JZU) “Dom zdravlja” Sapna kao ugovornog organa u periodu od 2014. do 2020., zbog obavještenja o nabavci bez objavljivanja informacije o dodjeli ugovora ili poništenju postupka, a koji se odnose na više nabavki goriva i maziva, medicinskog potrošnog materijala i ampuliranih lijekova, nabavci uglja, te nabavci za nadogradnju putničkog vozila u sanitetsko vozilo u 2020. godini.

“Ugovorni organ nema svoju internetsku stranicu da bi uopšte mogao i objaviti svoj Plan nabavki, čime je, po automatizmu, počinio prekršajnu odredbu člana 116. stav 2. tačka r”, navodi se u jednoj od prijava.

BIRN BiH je ranije pisao kako u Sapni nedostaje sanitetsko vozilo za prevoz pacijenata, te su tokom pandemije posuđivali sanitetsko vozilo za prevoz pacijenata zaraženih koronavirusom. Tada su za BIRN BiH kazali da je bilo planova za nabavku ovakvog vozila ranije, ali da je tender prolongiran zbog nabavke zaštitne opreme u vrijeme COVID-a.

Osim toga, prijave u koje je BIRN izvršio uvid odnose se i na nabavke drugih ugovornih organa, a za nabavku usluga javnog informisanja i odnosa s javnošću u 2020. godini, nabavku goriva za službene automobile Općine Sapna, uređenje pješačke šetnice i zelenih površina u centralnom dijelu općine, te za skoro 20 drugih nabavki izvršenih u prethodnih šest godina.

“U dijelu 3.3. Tehnička i profesionalna sposobnost tražen je uslov – Popis benzinskih pumpi na području BiH, od kojih minimalno jedna benzinska pumpa treba da se nalazi na udaljenosti do 25 kilometara od općine Sapna, čime smatram da je povrijeđen član 3. Zakona o javnim nabavkama, time što je narušena pravična i aktivna konkurencija”, citirano je u prijavi za nabavku goriva za službene automobile Općine Sapna.

BIRN BiH nema informaciju za koje konkretne javne nabavke FUP sprovodi istražne radnje.

 

Azra Husarić Omerović