Vijest

Potvrđena optužnica protiv Brane Petkovića za zločine kod Goražda

7. Januara 2021.12:17
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu Državnog tužilaštva koja Branu Petkovića tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području naselja Lozje – Kokino Selo kod Goražda počinjen u maju 1992. godine.


Selo Lozje. Foto: BIRN BiH

Petković, koji je državljanin Srbije, kako su ranije potvrdili iz Tužilaštva, tereti se za napad na civilno stanovništvo što je za posljedicu imalo smrt, teške tjelesne povrede i narušavanje zdravlja, mučenje i nečovječno postupanje.

“U optužnici se, pored ostalog, navodi da je optuženi Brane Petković, kao nadređena osoba de jure i de facto komandiru Rejonskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) Srpske opštine Goražde, komandirima i pripadnicima čete Opštinskog štaba TO-a Srpske opštine Goražde, iako je znao ili mogao znati da se njemu podređeni pripadnici spremaju da izvrše krivično djelo, odnosno da su već učinili krivično djelo, propustio da preduzme nužne i razumne mjere da spriječi učinjenje krivičnog djela, odnosno da učinioci tog djela budu kažnjeni”, saopćeno je iz Suda BiH.

Iz Državnog tužilaštva su ranije naveli da je u okviru oružanog pješadijskog napada na civilno bošnjačko stanovništvo naselja Lozje – Kokino Selo 22. maja 1992. godine, među kojim je bio veći broj žena i djece, ubijeno najmanje 16 osoba.

“U toku istog napada zarobljeno je sedam muškaraca bošnjačke nacionalnosti, koji su odvedeni u nepoznatom pravcu i ubijeni, a njihovi posmrtni ostaci su pronađeni 17. marta 1993. godine u masovnoj grobnici u mjestu Šišeta (općina Goražde)”, saopćili su ranije iz Tužilaštva.

Kako je najavljeno, Tužilaštvo će navode optužbe protiv Petkovića dokazivati pozivanjem 146 svjedoka i dva stručna vještaka, te prilaganjem 275 materijalnih dokaza.

Haris Rovčanin