Vijest

Tri osobe lišene slobode i zaplijenjeno oružje na više lokacija u BiH

21. Januara 2021.16:04
Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), po nalogu Odjela za terorizam Tužilaštva Bosne i Hercegovine, prethodnih dana je na području Olova i Kladnja lišila slobode tri osobe zbog postojanja osnove sumnje da su počinile krivična djela neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne namjene, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

This post is also available in: English (English)

Ilustracija. Foto: Akcija SIPA-e u Rajlovcu/Arhiv/Samir Jordamović (Anadolija)

Prema riječima glasnogovornika SIPA-e Luke Miladinovića, akcije su sprovedene u saradnji sa službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona, te su dvije osobe uhapšene na području Olova u utorak, dok je jučer slobode lišena jedna osoba na području Kladnja.

Također na području Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog i Sarajevskog kantona, kako kaže Miladinović, u okviru ovih aktivnosti izvršeni su pretresi na više lokacija.

“Tom prilikom otrkiveno je i privremeno oduzeto više naoružanja i municije, tačnije jedna puška sa optikom, jedna kumulativna ručna bomba, šest ručnih bombi, jedan uži raketni bacač – takozvana ‘zolja’, određena količina municije, te drugi predmeti koji će poslužiti kao dokaz u daljoj istrazi”, rekao je Miladinović.

Iz Državnog tužilaštva su saopćili kako se sumnja da je zaplijenjeno oružje, eksploziv i minsko-eksplozivna sredstva planirani za međunarodno krijumčarenje i nezakonite aktivnosti.

“U okviru istražnih i operativnih aktivnosti, prikupljene su informacije i dokazi da su osobe koje su se ranije dovodile u vezu s radikaliziranim osobama, pribavile određenu količinu oružja i eksploziva, čija nabava i držanje građanima uopće nije dozvoljena, s namjerom da sredstva prokrijumčare u zemlje Europske unije, gdje bi bila korištena za izvršenje kriminogenih aktivnosti”, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Ovi pretresi i lišavanja slobode urađeni su po nalogu šefa Odjela za terorizam Tužilaštva BiH.

Lamija Grebo


This post is also available in: English (English)