Vijest

Borba protiv korupcije i sloboda medija fokusi švedskog predsjedavanja OSCE-om

21. Januara 2021.15:40
Švedska će se tokom predsjedavanja Misijom OSCE-a u 2021. godini fokusirati na izgradnju povjerenja i dijaloga, borbu protiv korupcije i slobodu medija, rečeno je na konferenciji za novinare.

Ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist i šefica Misije OSCE-a u BiH, Kathleen Kavalec. Foto: BIRN BiH.

Ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist je u svom izlaganju kazala da će primarni fokus Švedske, kao države koja predsjedava OSCE-om, biti povratak na osnovne, fundamentalne zadatke ove organizacije – odbranu evropskog sigurnosnog poretka, pružanje podrške OSCE-ovom sveobuhvatnom konceptu sigurnosti i davanje doprinosa rješavanju sukoba u skladu s međunarodnim pravom.

“Pristup našeg predsjedavanja je zasnovan na OSCE-ovim zajedničkim principima i preuzetim obavezama, pravilima i alatima kreiranim s ciljem sprečavanja i rješavanja sukoba i kriza, u svrhu izgradnje sigurnosti i za građane i za države”, dodala je Strömquist.

Kako je rekla, fokus Švedske tokom predsjedavanja OSCE-om, uz podršku Misije, bit će izgradnja povjerenja i dijaloga, sveobuhvatna sigurnost, uključujući borbu protiv korupcije, kao i sloboda medija.

Ona je naglasila da korupcija podriva demokratiju, podstiče organizirani kriminal i sistematski prijeti održivom razvoju, demokratiji i sigurnosti, kao i da će jačanje transparentnosti, odgovornosti i vladavine prava u svrhu sprečavanja i borbe protiv korupcije ostati prioriteti u 2021. godini.

“Švedska će nastaviti aktivnosti prethodnih država koje su predsjedavale OSCE-om u borbi protiv korupcije i jačanju dobre uprave. Korupcija podriva demokratiju i osnovne sisteme na kojima su izgrađena naša društva (…) Jačanje transparentnosti, odgovornosti i vladavine prava u svrhu sprečavanja korupcije bit će prioriteti”, istakla je Strömquist.

Šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec je kazala da će tokom 2021. godine nastaviti u pravcu pružanja podrške izmjenama i dopunama Izbornog zakona, te da je to od suštinskog značaja za vraćanje povjerenja u integritet izbora.

Prema Kavalec, kao prioriteti zajedno s predsjedavajućom državom, jeste i promocija ljudskih prava i odbrana medijskih sloboda. Zbog pandemije COVID-19 ove aktivnosti su, kako je navela, dobile na važnosti, imajući u vidu kakav je uticaj virus imao na ugrožene kategorije, kao i žene.

“Poboljšanje medijske pismenosti, borba protiv dezinformacija i zaštita novinara će biti u fokusu. Zajedno sa Ambasadom Švedske u BiH, Misija OSCE-a u BiH će nastaviti da prati slučajeve napada na medije, uključujući zloupotrebu tužbi za klevetu u svrhu zastrašivanja novinara”, rekla je Kavalec.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine je ranije u saradnji s OSCE-om uradila dokumentarni film o sve većem broju tužbi za klevetu protiv novinara kojima se nastoje zastrašiti novinari i obeshrabriti ih od istraživanja.

Kavalec je navela da će nastaviti raditi na vladavini prava, borbi protiv korupcije, na sigurnosti i upravljanju pitanjem malog oružja i lakog naoružanja, na borbi protiv nasilnog ekstremizma, kao i na pružanju pomoći na polju rehabilitacije i reintegracije stranih terorističkih boraca.

Šefica Misije OSCE-a Kavalec je dodala da je došlo do napretka, posebno u oblasti korupcije te da je u Kantonu Sarajevo uspostavljen registar javnih zvaničnika. Od ključnih stvari je, kako je rekla, usvajanje Zakona o sukobu interesa, kao i Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV).

Prema njenim riječima, treba doći do bržeg procesuiranja slučajeva korupcije, te da prethodnih godina trendovi u sudskim postupcima nisu bili dobri.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija