Vijest

Mehmedagić i Pekić: Svjedokinja tvrdi da je koverte s prijavom dobila od uposlenika OSA-e

22. Januara 2021.15:06
Svjedokinja Državnog tužilaštva je na suđenju direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću rekla da je koverte sa anonimnim prijavama dobila od dvojice uposlenika OSA-e, te da je u medijima lažno predstavljeno da ih je ona odnijela u poslovnicu “BH Pošte”.


Osman Mehmedagić dolazi na ročište u Sud BiH. Foto: BIRN BIH

Mirela Bubalo, savjetnica u kabinetu federalnog ministra unutrašnjih poslova, rekla je da su se na portalu Istraga.ba pojavili snimci iz pošte i da se “insistiralo” da se ona nalazi na njima, da je objavljena njena adresa stanovanja, zbog čega je trpjela zdravstvene posljedice.

Svjedokinja je navela da je zbog toga Tužilaštvu BiH prijavila direktora OSA-e Mehmedagića i novinara Avdu Avdića, te da je prijavu predala u istoj poslovnici pošte, 14. septembra 2020., kako bi se vidjelo da se na ranijem snimku ne radi o njoj.

Objasnila je kako je dobila sporne koverte koje je u poštu odnijela njena prijateljica Amina Ohranović.

“Amina je rekla istinu da je sedam adresiranih koverti dobila od mene. Koverte sam dobila od dvojice uposlenika OSA-e koji su mi prišli. Viđala sam ih u zgradi ranije, znala sam da rade u OSA-i, rekli su mi da prolaze torturu. Onda sam otišla kod Amine”, ispričala je svjedokinja, te navela da je poslije o tome obavijestila federalnog ministra unutrašnjih poslova, koji ju je podržao i rekao: “Neka se tim bave nadležne institucije.”

Mehmedagićeva braniteljica Senka Nožica je predočila dio iskaza iz istrage u kojem je svjedokinja navela da nema kontakt s nekim iz OSA-e, niti da joj je neko davao prijave, što je Bubalo potvrdila. Na upit zašto je danas kazala da su joj prišla dvojica iz Agencije, svjedokinja je odgovorila: “Probala sam reći kod tužioca, ali mi je odgovorio da svako ima pravo da podnese prijavu.”

Slično je, na upit tužioca Olega Čavke zašto ranije nije spomenuo dvije osobe koje su prišle njegovoj savjetnici, rekao i svjedok Aljoša Čampara, federalni ministar unutrašnjih poslova, koji je razumnom ocijenio tezu da svako ima pravo da podnese anonimnu prijavu.

“Dobio sam prijavu i proslijedio je Federalnoj upravi policije (FUP), kao i sve prijave koje dobijam. Nije mi poznato ko je sačinio. Znam da su neka dva momka koji rade u OSA-i prišli savjetnici i zamolili je da preda prijavu”, kazao je Čampara i naveo da je vrlo površno vidio sadržaj, odnosno da su mu neki dijelovi u prijavi bili poznati.

Čampara je zatim rekao da je putem režimskih medija predstavljen kao kreator prijave, te da su se prema njemu zbog medijskih istupa protiv afera u Stranci demokratske akcije (SDA) poduzimale aktivnosti, kao i da je njegova savjetnica bila označena kao osoba koja je predala prijavu u pošti u cilju njegove diskreditacije.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Odbrane, Čampara je naveo da mu je Bubalo, za “dan, dva ili četiri” nakon podnošenja prijave, kazala za dvojicu uposlenika OSA-e, ali se nije mogao sjetiti da li je komunicirao sa Aminom Ohranović.

“Saradnici sam rekao da nema razloga da bude uznemirena, jer nije uradila ništa protivzakonito”, kazao je Čampara.

Direktor OSA-e Mehmedagić je optužen sa Muhamedom Pekićem, rukovodiocem Odsjeka za cyber sigurnost. Na teret im je stavljeno neovlašteno dobijanje informacija o pošiljaocu anonimne prijave protiv Mehmedagića izuzimanjem snimka iz “BH Pošte” 28. augusta 2020. godine.

Kao svjedok je saslušan i Ibrahim Međedović, šef Odsjeka za kontraobavještajne i sigurnosne poslove u OSA-i, koji je ispričao da su na prijedlog njegovog odjela, a nakon usklađivanja sa Direktoratom za operacije, tražene informacije od “BH Pošte”. Rekao je da je obavijestio Pekića da treba da ode u poštu i donese informaciju, te da nema obaveze da o tome obavještava Pekićevog rukovodioca.

“Radnici Agencije ne mogu unositi USB stickove, CD-ove, samo kolege iz odjela u kojem radi Pekić. (…) Imali smo informacije da su radnici Agencije podnijeli prijavu protiv menadžmenta. Naša operativna informacija je bila da su radnici Agencije istupili, a nemaju pravo na to osim ako ih direktor ne ovlasti”, kazao je svjedok i naveo da se provjerama utvrdilo da se ne radi o radnicima Agencije.

Odbrani je svjedok rekao da Agencija štiti sve institucije BiH, ali i da pažnju posvećuje svojoj zaštiti.

Nastavak suđenja je 29. januara.

 

Haris Rovčanin