Vijest

Zatražen pritvor za Edina Mehmediku i Harisa Špagu, osumnjičene za trgovinu oružjem

22. Januara 2021.16:29
Državno tužilaštvo zatražilo je tridesetodnevni pritvor za Edina Mehmediku i Harisa Špagu, uhapšene po nalogu Odjela za terorizam zbog postojanja osnove sumnje da su počinili krivična djela neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne namjene.


Policajci SIPA-e, ilustracija. Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Mjere pritvora Tužilaštvo je predložilo zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti od ometanja istrage, prikrivanja dokaza i vršenja utjecaja na svjedoke ili saučesnike, kao i da bi mogli djelo ponovo počiniti, “odnosno završiti započeto”. Tužilaštvo je istaklo bojazan od uznemirenja javnosti i građana u slučaju da Mehmedika i Špago ostanu na slobodi.

Iz Tužilaštva je ranije bez navođenja imena saopćeno da provode opsežnu akciju i prikupljaju dokaze da su osobe koje su se ranije dovodile u vezu sa radikaliziranim osobama, pribavile određenu količinu oružja i eksploziva, sa namjerom da sredstva prokrijumčare u zemlje Evropske unije, gdje bi bila korištena za izvršenje kriminogenih aktivnosti.

Kako je obrazložio tužilac Ćazim Hasanspahić, određivanje pritvora zatraženo je i zbog činjenice da je istraga još uvijek u toku u BiH, odnosno u Kantonu Sarajevo, Zeničko-dobojskom te Kantonu Tuzla, ali i inostranstvu, odnosno u Njemačkoj, gdje se, prema riječima tužioca, nalazi naručilac oružja.

“Također, postoji veza osumnjičenih sa inostranstvom”, rekao je Hasanspahić, obrazloživši da su osumnjičeni radili u inostranstvu odnosno da tamo imaju članove porodice.

Hasanspahić je kazao i kako su telefoni osumnjičenih tek oduzeti i kako slijedi vještačenje kako bi se utvrdio identitet saučesnika. Tužilac je rekao da je “bojazan o nastavku započetog krivičnog djela bazirana na činjenici da je pronađen novac i da je jasno porijeklo tih sredstava, odnosno da je steknuta zarada”.

Hasanspahić je dodao kako su osobe uhapšene nakon pretresa vozila u kojem je pronađeno oružje, a koje je zaustavljeno na osnovu operativnih saznanja.

Špagin advokat Senad Dupovac je rekao kako je njegov branjenik u sudnicama proveo više od tri godine tokom predmeta protiv Harisa Čauševića, koji je osuđen na 35 godina zatvora zbog terorističkog napada na Policijsku stanicu u Bugojnu prilikom kojeg je ubijen policajac Tarik Ljubuškić. Tada je Špago oslobođen optužbi za pomaganje izvršiocima napada.

“Tražim da ga Sud BiH zaštiti od Tužilaštva. On je u predmetu ‘Čaušević’ 500 dana proveo u pritvoru, pa je dvije godine proveo pod mjerama zabrane, nakon čega je Tužilaštvo odustalo. I evo sada opet prijedlog za određenje pritvora pod optužbom za učešće u međunarodnoj trgovini oružja. (…) On nije trgovao oružjem, niti je utovarao oružje, niti vozio. Bio je na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme”, kazao je Dupovac.

On je rekao kako njegov branjenik nikada nije izbjegavao prijavljivanje policiji u ranijem slučaju, te da zbog činjenice da živi u mjestu u blizini Bjelašnice, on neće pobjeći niti utjecati na svjedoke.

“Predlažem mjeru kućnog pritvora. Molim vas da se ne ponovi greška iz predmeta ‘Čaušević’, da Špago ne bude žrtva”, kazao je Dupovac.

Mehmedikin advokat Aldin Lejlić je naglasio da je izjava od osumnjičenog uzeta bez prisustva advokata, a da se on nije odrekao prava na advokata, što Odbrana vidi kao nezakonito uzimanje izjave. Bojazan od bijega koju je iznijelo Tužilaštvo, Odbrana smatra neosnovanom, zbog čega je kao mjeru predložila oduzimanje pasoša i zabranu napuštanja mjesta boravka.

Odbrana Edina Mehmedike smatra da on više ne zna brojeve eventualnih saradnika s obzirom na to da mu je oduzet mobilni telefon te ne može ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke, pa je osim oduzimanja dokumenata i zabrane napuštanja mjesta boravka, predloženo da mu se umjesto pritvora odredi zabrana komuniciranja sa eventualnim svjedocima.

Mehmedika je u obraćanju Sudu rekao kako ne posjeduje vozačku dozvolu, da ranije nije kažnjavan te da “nikada u životu nije imao pištolj”.

Osumnjičene je uhapsila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), po nalogu Odjela za terorizam Tužilaštva BiH. Kasnije je saopćeno da su slobode lišene još dvije osobe. Tužilac Hasanspahić je tokom ročišta kazao da je “uhapšeno još jedno lice, organizator nabavke, Fikret Berković na području Kladnja”.

Ranije je iz Državnog tužilaštva saopćeno kako se sumnja da je zaplijenjeno oružje, eksploziv i minsko-eksplozivna sredstva planirano za međunarodno krijumčarenje i nezakonite aktivnosti.

Irvin Pekmez