Vijest

Sljedeće sedmice početak suđenja za zločine u Foči i okolini

12. Marta 2021.16:25
Na Sudu Bosne i Hercegovine će naredne sedmice početi suđenje Spomenku Novoviću i Borislavu Pjani, optuženima za zločin protiv čovječnosti počinjen u ljeto 1992. na području Foče i okoline.


Foča. Foto: Wikimedia Commons/Julian Nyca.

Iz Tužilaštva BiH je ranije saopćeno da su Novović i Pjano osumnjičeni za ubistva i nečovječno postupanje prema civilima bošnjačke nacionalnosti, kao i za pljačkanje.

Prema optužnici, Novović je u ljeto 1992. godine došao u kuću civila bošnjačke nacionalnosti, gdje se nalazilo pet osoba, uglavnom staraca i starica, koje je usmrtio upotrebom hladnog oružja, te zapalio kuću zajedno s leševima ubijenih civila. Osim za ubistva pet starijih osoba, optužen je i za učešće u ubistvu jedne žene bošnjačke nacionalnosti, kao i u nečovječnom postupanju prema dva civila.

“Pjano je osumnjičen da je, zajedno s drugim osobama, učestvovao u nezakonitom zatočenju 17 civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo i malodobnih osoba, nakon čega su iz kuće izveli 11 civila, a preostale civile u kući ubili pucanjem iz vatrenog oružja i bacanjem bombe, nakon čega su kuću zapalili zajedno s tijelima ubijenih, a preostale civile odveli u zatočeništvo na području Foče, odakle su kasnije prebačeni na teritoriju pod kontrolom Armije RBiH na području Trnova”, navodi se u ranijem saopćenju Državnog tužilaštva.

Tužilaštvo sumnjiči Pjanu i za nečovječno postupanje prema civilima, te pljačku jedne žene bošnjačke nacionalnosti, od koje je oteo veću količinu zlatnog nakita. Optužnica u ovom predmetu potvrđena je 11. januara ove godine.

Šemsudin Muminović, Džemo Gajić, Ćamil Ahmetović, Rasim Omerović, Asim Alić, Fadil Mujić i Ismet Memić, koji će se o krivnji izjasniti u srijedu, 17. marta, uhapšeni su ranije zbog zločina počinjenih protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na području Zvornika.

Iz Tužilaštva BiH je ranije saopćeno da je prilikom napada na sela na području Zvornika od jeseni 1992. do ljeta 1994. ubijeno 20 žrtava srpske nacionalnosti.

“Osumnjičeni su pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičeni su da su, kao pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) i Armije BiH, učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području Zvornika i okoline, sudjelovali u ubistvima i namjernom nanošenju snažnog fizičkog ili duševnog bola (mučenju) te povreda fizičkog integriteta ili zdravlja civilnog stanovništva”, navodi se u ranijem saopćenju Tužilaštva.

Sljedeće sedmice najavljen je nastavak suđenja za ratne zločine i u drugim gradovima.

Azra Husarić Omerović