Vijest

Film o genocidu u Srebrenici “Quo vadis, Aida?” zvanično nominovan za Oscara

15. Marta 2021.14:40
Film “Quo vadis, Aida?” bosanskohercegovačke redateljice Jasmile Žbanić ušao je u zvanični izbor nominovanih filmova za nagradu Oscar, objavila je Akademija filmskih umjetnosti i nauka (AMPAS). Preživjele žrtve genocida se nadaju da će nominacija povećati razumijevanje događaja u Srebrenici.


Detalj iz filma “Quo Vadis, Aida?”. Foto: Deblokada.ba

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke enklave Srebrenica i Žepa, doživjela je zvaničnu nominaciju među pet najboljih stranih filmova kao veliku pobjedu i “konačno shvatanje svijeta šta se stvarno desilo”.

“Za one koji su 25 godina spavali, Jasmila je ovim filmom i njih probudila”, kazala je ona za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Subašić je rekla da je film za nju poseban jer pokazuje snagu majki Srebrenice da iznesu teret na svojim leđima, kako tokom rata, tako i poslije rata, odgajanjem svoje djece da ne mrze i da budu dobri ljudi.

“Ona je kao žena Bosne i Hercegovine prva napravila film o genocidu u Srebrenici. Čitav svijet zna šta se desilo, ali se niko nije usudio film napraviti. Ja joj na tome čestitam”, istakla je Subašić.

Film prati Aidu, prevoditeljicu Ujedinjenih nacija (UN) u Srebrenici, i njenu priču u trenutku kada srpske snage zauzimaju grad, a njena porodica se nađe među hiljadama građana koji traže sklonište u UN-ovom kampu.

U kategoriji za najbolji strani film, osim “Quo vadis, Aida?”, nominovani su i filmovi “Another Round”, “Better Days”, “Collective” i “The Man Who Sold His Skin”.

U julu 1995. godine u Srebrenici je ubijeno više od 7.000 muškaraca i dječaka, a prognano je preko 40.000 žena, djece i staraca. Do sada je pred Sudom BiH i Haškim tribunalom za ove zločine osuđeno 40 osoba, na oko 700 godina zatvora i četiri doživotne kazne. Ovim presudama utvrđeno je da se u Srebrenici desio genocid, a do istog zaključka došao je i Međunarodni sud pravde (ICJ) odlučujući o tužbi BiH protiv Srbije.

“Nadam se da oni koji nisu znali šta se desilo da kad pogledaju film, znat će pravu istinu, a nama je samo cilj da dođemo do istine i pravde. I da se nikad više nigdje ne ponovi srebrenički genocid i da sva djeca svijeta imaju ljepšu i sretniju budućnost nego što smo imali mi, majke i naša djeca koja su ubijena”, poručila je Subašić.

Proglašenje dobitnika 93. Oscara održat će se 25. aprila 2021. godine.

Film “Quo vadis, Aida?” dobio je nagrade na filmskim festivalima u Luksemburgu, Valenciji, Rotterdamu, Goteborgu, Jerusalemu, Londonu, Savoli, Egiptu, a nedavno je nominovan i za dvije BAFTA nagrade, u kategorijama za najbolju režiju i najbolji strani film.

 

 

Azra Husarić Omerović