Vijest

Određen pritvor Begzadu Spahiću, osumnjičenom za pridruživanje ISIL-u

12. Marta 2021.15:31
Sud Bosne i Hercegovine je donio rješenje kojim je prihvaćen prijedlog Državnog tužilaštva te je određen pritvor Begzadu Spahiću, osumnjičenom za odlazak na sirijsko ratište i pridruživanje ISIL-u.


Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Pritvor, kako su naveli u Sudu, može trajati najduže do 9. aprila ili do nove sudske odluke.

Po nalogu Tužilaštva BiH, Spahić je uhapšen 9. marta zbog organiziranja terorističke grupe, a sumnjiči se da je 2013. godine u dva navrata iz BiH odlazio na ratište u Siriju, gdje se priključio formacijama u okviru takozvanog ISIL-a, koji je od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) proglašen terorističkom organizacijom.

Iz Tužilaštva je ranije saopćeno da je on tokom 2017. godine bio uhapšen u Turskoj, nakon čega je 11. februara 2021. izručen BiH i uhapšen po potjernici Općinskog suda u Zenici, koja je bila raspisana protiv njega zbog drugih krivičnih djela.

Na ročištu na kojem se raspravljalo o prijedlogu za određivanje pritvora, Tužilaštvo je navelo da je Interpolu podnijelo zahtjev za dobijanje dokumentaciju iz Turske o Spahićevoj kaznenoj evidenciji u toj državi, kao i da je u Siriji boravio do 2017. godine.

Spahić je, s druge strane, na ročištu izjavio da je u Turskoj 2017. osuđen na četiri godine i dva mjeseca zatvora za boravak u Siriji i pridruživanje ISIL-u.

Haris Rovčanin