Vijest

Slučaj “Memić”: Produžen pritvor Dupovcu i Mutapu

29. Aprila 2021.15:40
Državni sud je za još dva mjeseca produžio pritvor Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu, osumnjičenima u okviru istrage o stradanju Dženana Memića, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) advokat Ifet Feraget.


Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Iako je Tužilaštvo BiH na ročištu na kojem se raspravljalo o produženju pritvora, o čemu je BIRN BiH ranije pisao, tražilo da se ova mjera osumnjičenima produži za još tri mjeseca, pritvor je, prema riječima Ferageta, advokata porodice Memić, produžen za dva mjeseca, zbog opasnosti ometanje istrage i naročitih okolnosti koje bi dovele do uznemirenja javnosti.

Dupovac, bivši šef Odjela za saobraćajne nesreće Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), i Zijad Mutap, otac Alise, djevojke koja je bila sa Dženanom Memićem u noći kada je on nastradao, uhapšeni su 1. februara, a Tužilaštvo ih tereti za organizovani kriminal, pomoć počinitelju poslije učinjenog djela i protivzakonito posredovanje.

Sud BiH je nedavno odredio i pritvor službeniku MUP-a KS-a Josipu Bariću zbog organizovnog kriminala u vezi sa protivzakonitim posredovanjem i pomoći počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela u sklopu iste istrage.

Dženan Memić preminuo je 15. februara 2016., nakon teških povreda koje je zadobio 8. februara iste godine, dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži.

Ljubo i Bekrija Seferović su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je Memić teško povrijeđen, ali ih je Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio krivice. Vrhovni sud Federacije BiH dva puta je ukinuo presudu Kantonalnog suda, i postupak je trenutno na Vrhovnom sudu.

 

 

 

Haris Rovčanin