Disciplinski tužilac zaprimio prijavu protiv Olega Čavke nakon navoda Kemala Čauševića o davanju mita

1. Juna 2021.16:22
Ured disciplinskog tužioca (UDT) zaprimio je pritužbu na povredu dužnosti tužioca Državnog tužilaštva Olega Čavke nakon što je bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), nepravomoćno osuđen na devet godina zatvora, izjavio da mu je preko posrednika poslao novac.


Tužilac Oleg Čavka. Foto: BIRN BiH

“Ured će donijeti odluku imajući u vidu navode pritužbe, ali i ograničenja propisana Zakonom o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV BiH)”, potvrdili su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz UDT-a.

Iz Tužilaštva BiH nisu odgovorili na upit o reakciji na izjavu Čauševića nakon nepravosnažne presude u kojoj je bivši direktor UIO-a za portal Istraga.ba izjavio da je preko posrednika novac poslao državnom tužiocu Čavki.

Sud Bosne i Hercegovine je 27. maja prvostepenom presudom Čauševića osudio na jedinstvenu kaznu od devet godina zatvora zbog pranja novca i primanja dara od uvoznika tekstilne robe kako bi imali povlastice pri uvozu te pranja novca u iznosu ne manjem od 1,7 miliona KM od 2007. do februara 2011. godine.

Čaušević je zatim, kako stoji u presudi, novac za koji je znao da je pribavljen izvršenjem krivičnog djela iskoristio za kupovinu nekretnina, odnosno stanova, poslovnih prostora i njiva, u iznosu većem od milion KM, koji se od njega oduzimaju kao protivpravno pribavljena imovinska korist, te novčani iznos od 575.000 KM, dok je oslobođen optužbe za zloupotrebu položaja.

Istom presudom, Anes Sadiković je zbog davanja dara Čauševiću osuđen na dvije godine zatvora.

Nekoliko dana nakon presude, u razgovoru za portal Istraga.ba, Čaušević je rekao da od njega niko direktno nije tražio novac, ali se to “tražilo na suptilan način”.

“Preko posrednika Olegu Čavki sam dao 16.900 KM. Ribić Enes se zove i tome je svjedočio pred pet ljudi u Tužilaštvu”, kazao je Čaušević u intervjuu te dodao da je “Ribiću davao novac u raznim kafićima, ali da ne znam da li je Čavka primio taj novac”.

Tužilac Čavka je BIRN-u BiH rekao da nema komentar na Čauševićeve navode jer se “radi o riječima čovjeka nezadovoljnog presudom”.

„Na sličan način blati svakoga ko je je učestvovao u njegovom predmetu. Takođe ne znam kakvu bi pritužbu mogao dobiti UDT. Svako može izjaviti takvu stvar poput Čauševića“, dodao je Čavka.

Čavka je bio jedan od postupajućih tužilaca u predmetu “Pandora”, u sklopu kojeg je skupa sa više osoba 2014. bio uhapšen i Čaušević, koji je kasnije optužen samo sa Sadikovićem i Sedinetom Karićem, osuđenim na godinu zatvora po sporazumu o priznanju krivnje.

Haris Rovčanin