Vijest

Na području općine Kalinovik otkrivena masovna grobnica

31. Maja 2021.15:18
Na lokalitetu Dobro Polje u općini Kalinovik danas je otkrivena masovna grobnica, u kojoj su do ovoga trenutka uočeni posmrtni ostaci najmanje tri žrtve rata, a očekuje se da će se na ovom lokalitetu pronaći još žrtava, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Barutni magacin (Kalinovik). Foto: BIRN BiH

Prema informacijama kojima raspolaže Institut za nestale osobe BiH, pretpostavlja se da se radi o žrtvama bošnjačke nacionalnosti. Emza Fazlić, glasnogovornica INO-a BiH, kazala je da su na ovom lokalitetu pronađene tri lobanje.

“Očekuje se još nekoliko žrtava sigurno, na toj istoj lokaciji, međutim potrajat će naredna dva-tri dana iskopavanja, pošto se radi o širem lokalitetu”, rekla je Fazlić.

Proces ekshumacije se, prema Tužilaštvu BiH, realizuje na nepristupačnom i teško prohodnom terenu prekrivenim kamenom na lokaciji kanjona rijeke Bistrice, uz put M18.

“Na mjestu ekshumacije do sada su pronađeni fragmenti posmrtnih ostataka najmanje tri osobe, koji će biti izuzeti i proslijeđeni na dalju sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta osobe putem DNK analize”, navode iz Tužilaštva

Samir Vranović iz Udruženja članova porodica nestalih “Istina – Kalinovik ‘92” ranije je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) naveo da su sa ovog područja ubijena 122 bošnjačka civila, a da se za njih 42 još uvijek traga. Prema saznanjima Udruženja, mnogi od ubijenih i nestalih su bili zatočeni u Osnovnoj školi “Miladin Radojević”, a potom i u logoru “Barutni magacin”, gdje su zatvorenici bili maltretirani.

Pred Sudom BiH do sada je pravosnažno osuđeno pet osoba na ukupno 57 godina zatvora za zločine počinjene na ovom području. Ratko Mladić je prvostepenom presudom Haškog tribunala osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Između ostalog, proglašen je krivim i za progone Bošnjaka i Hrvata u većem broju općina, među kojima je i Kalinovik. Haški tribunal je pravosnažno osudio bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića i za progone u Kalinoviku, u okviru kojih su vršeni i drugi zločini.