Vijest

Presuda Stanišiću i Simatoviću zakazana za 30. juni

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) je presudu bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, zakazao za 30. juni, saopćeno je iz ovog suda.

Jovica Stanišić i Franko Simatović Frenki. Foto: MICT

Presudu čije je izricanje zakazano za 30. juni u 15 sati donijet će sudije Burton Hall, Joseph E. Chiondo Masanche i Seon Ki Park.

Mehanizam je ukinuo privremeno puštanje na slobodu Stanišiću i Simatoviću, te im naredio da se vrate u Pritvorsku jedinicu Ujedinjenih nacija (UN) do 24. juna.

Također je naloženo Srbiji da odredi zvaničnike Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) koji će ispratiti Stanišića i Simatovića od mjesta prebivališta do aerodroma u Holandiji, gdje će ih predati vlastima te zemlje. Oni će također osigurati i njihovu ličnu sigurnost do predavanja.

Mehanizam je zatražio od vlasti svih zemalja kroz koje Stanišić i Simatović budu prolazili da oni budu u pritvoru dok su u tranzitu, kao i da ih uhapse u slučaju pokušaja bjekstva tokom putovanja do Pritvorske jedinice.

Holandiji je naloženo da osigura transport Stanišića i Simatovića pod pratnjom od aerodroma do Pritvorske jedinice.

Jovica Stanišić, bivši šef Službe državne bezbjednosti Srbije, i Franko Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO), terete se da su od aprila 1991. do decembra 1995. godine učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) na čelu s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem čiji je cilj bilo uklanjanje većine Bošnjaka i Hrvata s dijelova teritorija BiH i Hrvatske.

Postupak protiv Stanišića i Simatovića je posljednji u kojem će sudije MMKS-a utvrđivati da li su bivši zvaničnici Srbije krivi za ratne zločine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Poslije prvostepenog suđenja, Haški tribunal je 2013. godine Stanišića i Simatovića oslobodio krivice, ali je Apelaciono vijeće 2015. usvojilo žalbu Tužilaštva i zbog nepravilnosti u postupku naložilo da suđenje bude ponovljeno po istoj optužnici. Apelaciono vijeće Haškog tribunala odlučilo je da, po prvi put u historiji ovog suda, u potpunosti obnovi jedno suđenje.

U aprilu ove godine održane su završne riječi u kojim je Haško tužilaštvo zatražilo doživotne kazne zatvora, dok su Odbrane zatražile oslobađajuću presudu.

Ranije je predsjednik MMKS-a Carmel Agius najavio da će presuda na obnovljenom suđenju u predmetu protiv Stanišića i Simatovića biti donesena do kraja juna.

 

 

Lamija Grebo