Suđenje

Vještak na suđenju banjalučkom inspektoru: U dva računara pronađeni dokumenti u vezi sa istragom

22. Juna 2021.13:49
U nastavku suđenja Nenadu Grujiću, inspektoru Policijske uprave Banjaluka optuženom za traženje i primanje mita, saslušan je vještak Republičkog javnog tužilaštva i uloženi materijalni dokazi.


Nenad Grujić. Foto: Ognjen Matavulj

Nenad Grujić se optužnicom tereti da je, kao inspektor u Policijskoj upravi Banjaluka, zahtijevao i uzeo mito od Branislava Vidića, direktora Srednjoškolskog doma u ovom gradu, nudeći mu u zamjenu sastavljanje za njega povoljnijeg izvještaja o krivičnom djelu “koji će lakše pasti na Tužilaštvu”. S Grujićem se sudilo i Jeleni Florijan, koja je nakon sporazumnog priznanja krivice osuđena na godinu dana zatvora.

Andrija Petrović, zaposlen u Odjeljenju za elektronsko i informatičko vještačenje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije, koji je svjedočio uz pomoć video-linka u Višem sudu u Beogradu, potvrdio je da je vještačenjem oduzetih računara u dva pronašao predmete koji su u vezi sa istragom protiv direktora Srednjoškolskog doma u Banjaluci Branislava Vidića.

“Sadržaj na računarima pokazuje postojanje postupanja policijskih službenika po prijavi protiv Branislava Vidića”, rekao je Petrović.

Tužilac Republičkog javnog tužilaštva RS-a Goran Glamočanin uložio je dio materijalnih dokaza, među kojima su zapisnici o vještačenju, foto-dokumentacija, naredba o provođenju posebnih istražnih radnji protiv osumnjičenih, službene zabilješke o preuzimanju obilježenih 20.000 maraka koje je preuzeo Branislav Vidić i zabilješku o pretresu vozila Nenada Grujića u kojem je pronađen obilježeni novac.

Željko Višić, advokat optuženog Grujića, prigovorio je na zakonitost ovih dokaza navodeći da nisu prezentovani sudiji za prethodni postupak, koji je odobrio posebne istražne radnje. Odbrana je sporila i postojanje zakonskog osnova za preduzimanje posebnih istražnih radnji.

“Branislav Vidić je otišao 13. februara u MUP i podnio prijavu protiv optuženog. Nakon toga odmah reaguje Uprava za organizovani kriminal, a Sud odmah sutradan izdaje naredbu za četiri posebne istražne radnje. On (Branislav Vidić) je naveče došao u MUP, prijavio pohvaljivanog policijskog službenika koji radi 30 godina i Sud sutradan izdaje četiri posebne istražne radnje”, rekao je Višić.

Sudija Branimir Jukić je odbio prigovore Odbrane.

Nastavak suđenja je zakazan za 2. jul.

Vladimir Kovačević