Vijest

Disciplinski postupak zbog komentara na Facebooku bivše potpredsjednice VSTV-a

21. Juna 2021.14:57
Bivša potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Ružica Jukić, svjedočeći u disciplinskom postupku protiv Jezdimira Spasojevića, zamjenika glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, kazala je da je tuženi komentarisao njenu objavu na društvenoj mreži Facebook, ali da se ne sjeća komentara.
Kantonalno tužilaštvo u Tuzli. Foto: BIRN BiH

Jukić, koju je kao svjedoka predložio tuženi Spasojević, ispričala je da zamjenik glavnog tužioca nije imao zaštitu kada su boračka udruženja obavještavala javnost da će doći pred Kantonalno tužilaštvo navodeći da je on tužilac kojeg je imenovao Radovan Karadžić, zbog čega je zasjedala Komisija za sigurnost nosilaca pravosudnih funkcija, čiji je ona bila član.

Svjedokinja je navela da je Komisija donijela neke zaključke kojih se, kako je rekla, zbog protoka vremena nije mogla sjetiti, ali je rekla da zamjenik nije uživao podršku glavnog tužioca.

“Posjetili smo Kantonalno tužilaštvo u Tuzli i glavni tužitelj je dao saopštenje za javnost da sam došla nenajavljeno”, kazala je Jukić.

Prema njenim riječima, glavni tužilac je na svaki način želio poniziti Spasojevića, koji nije bio ni smješten u kancelariji gdje su bili zamjenici.

“Kada sam vidjela količinu napada od strane građana, organizacija, iskoristila sam svoj Facebook profil i napisala širi tekst, radi javnosti i javnosti u Tuzli, da je Jezdimir Spasojević tužilac koji radi svoj posao. I mene su napadali što sam glasala za njega. Nas dvoje smo bili satanizirani u Tuzlanskom kantonu dok ljudima nisam objasnila situaciju”, ispričala je Jukić.

Predočen joj je tekst s naslovom “Miriše li ovo na podjelu” od 27. januara 2020., za koji je potvrdila da je objavljen na njenom profilu na Facebooku, da joj je poznato da je Spasojević komentarisao, ali da se ne sjeća da li je ona ili on obrisao komentar. Navela je da je bio frustriran ponašanjem glavnog tužioca, koji ga nije štitio.

“Kada smo se vidjeli uživo, ono što je doživio u tom Tužilaštvu, to je i komentarisao”, rekla je Jukić.

Odgovarajući na pitanja Ureda disciplinskog tužioca, Jukić je kazala da se Komisiji za sigurnost direktno obratio tuženi, da joj nije poznato da je fizički napadnut, ali da misli da je ona to spriječila.

“Ova institucija nikada nikog nije zaštitila. Imam pravo da se sa svog Facebook profila obratim javnosti. Imam pravo da iznesem informacije javnosti”, rekla je.

Disciplinski tužilac je svjedokinji predočio dijelove Spasojevićevog komentara “da će izaći u javnost, o tužiocima čija djeca autima gaze tuđu djecu”, te o nepotizmu, a Jukić je odgovorila da je čula za nepotizam, odnosno da se priča o obiteljski napravljenom Tužilaštvu, ali da ona nema dokaza za to.

Na pitanje Disciplinske komisije svjedokinja je odgovorila da ranije nije trebala službena najava kada se trebalo posjetiti Tužilaštvo.

Ured disciplinskog tužioca tereti Spasojevića, osim komentarisanja na društvenoj mreži Facebook, između ostalog i za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije te bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva.

Nastavak disciplinskog postupka je planiran za 13. juli.

 

Haris Rovčanin