Vijest

Ustavni sud utvrdio kršenje prava Davora Dragičevića

23. Juna 2021.16:04
Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je na sjednici Velikog vijeća odluku kojom je usvojena apelacija Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida Dragičevića, i utvrđena povreda njegovog prava.


Davor Dragičević tokom protesta. Izvor: Dejan Rakita

Raspravljajući o apelaciji Davora Dragičevića, Ustavni sud je zaključio da u okolnostima konkretnog slučaja postoji povreda apelantovog prava iz Ustava Bosne i Hercegovine i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Sud dalje, u kratkom obrazloženju odluke, navodi da su prava apelanta Davora Dragičevića povrijeđena kada je “Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci trebalo 100 dana da definiše krivično djelo u odnosu na koje postoje osnovi sumnje i da donese formalnu naredbu o provođenju istrage te je istraga i nakon tri godine od događaja još uvijek u toku”.

Dragičevićev advokat Ifet Feraget kaže za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je očekivao ovakvu odluku a aktivisti poručuju da je odluka mogla biti donesena mnogo ranije.

Ustavni sud BiH nije objavio kompletnu odluku sa obrazloženjima a to bi trebalo da bude učinjeno u roku od mjesec dana, navodi Feraget. On je u ime Davora Dragičevića apelaciju Ustavnom sudu BiH podnio 15. marta 2019. godine.

Smatra da je ovakva odluka Ustavnog suda očekivana jer se u slučaju Dragičević “radi o očiglednom kršenju člana dva Evropske konvencije o ljudskim pravima”.

“Apelacija je podnesena zbog nedjelotvorne istrage povodom ubistva Davida Dragičevića. Obzirom da je Okružno tužilaštvo Banjaluka tek nakon stotinu dana definisalo o kakvom se krivičnom djelu radi. Zbog toga je naredba o provođenju istrage donesena tek 28. juna 2018., a trebala je biti donesena isti dan kada je pronađeno Davidovo tijelo, 24. marta 2018. godine”, kaže Feraget.

On podsjeća i da kašnjenje sa istragom nije bio jedini razlog za podnošenje apelacije Ustavnom sudu BiH.

“Apelacija je podnesena i zbog odluke Posebnog odjeljenja Republičkog tužilaštva RS-a i naredbe o obustavi istrage protiv patologa Željka Karana, kao i odluke o nesprovođenju istrage protiv Darka Ilića, Dubravka Kremenovića i drugih pripadnika MUP-a RS-a. U apelaciji sam detaljno pisao o mogućoj povezanosti pojedinih pripadnika MUP RS-a sa otmicom i ubistvom Davida Dragičevića”, kaže advokat porodice Dragičević.

David Dragičević nestao je 18. marta 2018. godine a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u Banjaluci. Građani okupljeni oko neformalne grupe “Pravda za Davida” od tada svakodnevno na ulicama Banjaluke okupljanjima traže odgovore na pitanje ko je ubio Davida Dragičevića. Nakon što istraga nije rezultovala podizanjem optužnice, nju je nedavno preuzelo Državno tužilaštvo.

Ozren Perduv iz neformalne grupe građana “Pravda za Davida” kaže za BIRN BiH da je dobro što je apelacija konačno usvojena, ali da bi bilo dobro da se to desilo ranije.

“Zanimljivo je da je sličnu apelaciju u slučaju ubistva Dženana Memića Ustavni sud odbacio, a sada prihvata ovu apelaciju. Stvari se mijenjaju. Ovo je jasan signal i putokaz Tužilaštvu BiH, pogotovo zbog činjenice da se prihvaćenom apelacijom ukazuje na povredu prava na život. Odluka Ustavnog suda dokazuje zbog čega je predmet ubistva Davida Dragičevića bilo neophodno izuzeti iz Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci”, navodi Perduv.

On vjeruje da je slučaj Dragičević prihvatanjem apelacije za jedan korak bliže pravdi i “jedan korak bliže procesuiranju odgovornih za ubistvo Davida Dragičevića i kasnije zataškavanje slučaja i sabotiranje istrage”.

Vladimir Kovačević