Vijest

Potvrđena optužnica protiv bivšeg direktora Agencije za privatizaciju USK-a zbog zloupotrebe položaja

1. Jula 2021.15:18
Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Samira Ćatovića, nekadašnjeg direktora Agencije za privatizaciju Unsko-sanskog kantona (USK), te Mersuda Omerdića i Hakije Ibrahimpašića, članova Upravnog odbora ove agencije, zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, a prema kojoj su omogućili prenošenje državnog kapitala u vrijednosti od 23.580.707,00 KM u vlasništvo Udruženja građana za zaštitu dioničara “Saniteks” d.d. Velika Kladuša.

Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona. Foto: BIRN BiH

Prema saopćenju Kantonalnog tužilaštva USK-a, optuženi su u periodu od februara do septembra 2007. godine, i to najprije Omerdić i Ibrahimpašić, dali saglasnost na aneks Ugovora kojim je Udruženje građana za zaštitu dioničara “Saniteks” d.d. Velika Kladuša kupilo 51 posto državnog kapitala u privrednom društvu “Saniteks” d.d. Velika Kladuša.

Taj aneks je, kako se navodi, u ime Agencije za privatizaciju potpisao Ćatić, te je tim aneksom obaveza novog investicionog ulaganja predviđenog u članu 3. Ugovora “bez razloga i osnova smanjena sa 4.100.000 KM na 2.700.000 KM”.

Omerdić i Ibrahimpašić su, prema optužnici, znajući da Udruženje, kao kupac 51 posto državnog kapitala, nije izvršilo bilo kakva ulaganja u “Saniteks” d.d., pa čak ni u navedenom smanjenom iznosu, donijeli odluku kojom se potvrđuje da su ispunjene obaveze iz Ugovora, iako to, prema optužnici, nije bio slučaj.

“Ćatović je proveo tu nezakonitu odluku tako što je izdao uvjerenje kojim se potvrđuje da je Udruženje ispunilo obaveze iz predmetnog ugovora, odnosno da je okončan postupak privatizacije privrednog društva ‘Saniteks’ d.d., temeljem čega je državni kapital u vrijednosti od 23.580.707 KM prenesen u vlasništvo Udruženja i čime je Udruženje steklo korist u vrijednosti tog državnog kapitala”, stoji u saopćenju.

U toku istrage Tužilaštvo je provelo brojne istražne radnje, uključujući saslušanje većeg broja svjedoka te pribavljanje materijalnih dokaza kojima je potvrđena osnovanost predmetne optužnice, stoji u saopćenju.

Zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji pred Kantonalnim sudom u Bihaću očekuje se u narednom periodu.

 

Lamija Grebo