Vijest

Odgođeno pripremno ročište po tužbi Jadranka Šarana protiv BiH

30. Juna 2021.17:17
Pripremno ročište po tužbi Jadranka Šarana, pravosnažno oslobođenog optužbi za ratne zločine u Bosanskoj Krupi, odgođeno je nakon što njegov pravni zastupnik nije uspio koncentrirati sve dokaze i prijedloge.


Sud i Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

Zlatan Nanić, pravni zastupnik Šarana, na pripremnom ročištu kazao je kako tuženi u cijelosti ostaje kod tužbe, pri čemu će dokazati visinu i osnovanost tužbenog zahtjeva.

“Iz dokaza stoji da je neosnovano vođen krivični postupak koji je rezultirao pravosnažno oslobađajućom presudom”, rekao je Nanić, dodajući kako je Šaran pretrpio materijalnu i nematerijalnu štetu za koju traži naknadu.

Nanić je naveo kako su neosnovani navodi da se smanjenje štete moglo smanjiti objavom demantija u medijima s obzirom da su mnogi mediji objavljivali da je Šaran “maltretirao civilno srpsko stanovništvo”.

“Slični natpisi su objavljivani u kontinuitetu od 2014. godine i tokom trajanja postupka, što se kod tužitelja i članova njegove porodice odrazilo na duševno stanje”, kazao je Nanić, dodajući da je Šaran bio visokorangirani policijski službenik.

Šaran je, zajedno sa Samirom Šabićem i Zijadom Kadrićem, pravosnažno oslobođen optužbi za zločine protiv civila i ratnih zarobljenika, kao i za neopravdano odgađanje povratka zarobljenika u Bosanskoj Krupi.

Pravobraniteljica Magdalena Papić je kazala kako u cijelosti ostaje pri svom odgovoru na tužbu, navodeći kako tužitelj nije iskoristio mogućnosti propisane Zakonom o krivičnom postupku za naknadu materijalne štete prouzrokovanu vođenjem postupka.

“Predlažem da Sud ovo odbaci”, navela je Papić, dodajući kako tužitelj nije zatražio ni objavu oslobađajuće presude.

Tokom navođenja dokaza zastupnik Nanić nije mogao koncentrirati dokaze i prijedloge, nakon čega je predložio da se ročište odloži. Papić je nakon toga uložila prijedlog da ovo ročište ide na trošak tužitelja jer je punomoćnik došao nespreman.

Sud je konstatovao da se pripremno ročište odgađa, te naredno zakazuje za 22. septembar 2021. godine.

Nermina Kuloglija-Zolj