Vijest

Suđenje tužiocu Begiću odgođeno zbog tehničkih problema

30. Juna 2021.17:30
Obnovljeni postupak protiv tužioca Idriza Begića, optuženog za primanje nagrade ili drugih oblika koristi radi trgovine uticajem, odgođen je zbog tehničkih problema, odnosno nemogućnosti da se u sudnici reprodukuju razgovori iz istrage.

Općinski sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Sutkinja Ajla Papović-Mujan je rekla da su snimci, odnosno presretnuti razgovori čiju je reprodukciju predložilo Kantonalno tužilaštvo nastali u akciji kodnog naziva “Miligram” i da je njihovo provođenje traženo u cilju boljeg razumijevanja njihovog sadržaja.

Nakon što Tužilaštvo reprodukuje svoje dokaze, presretnute snimke je najavila i Odbrana, a sutkinja Papović-Mujan je ročište odgodila na kraći rok kako bi se pokušali nadomjestiti tehnički nedostaci.

Kantonalni sud u Sarajevu je 2020. ukinuo presudu kojom je tužilac Idriz Begić osuđen na tri godine zatvora zbog primanja nagrade ili drugih oblika koristi radi trgovine uticajem i njegov predmet vratio sarajevskom Općinskom sudu na ponovno suđenje.

Optužnica Begića tereti da je kao tužilac u Bihaću od sredine oktobra do 2. decembra 2016., od optuženog za šumsku krađu Mevludina Hadžića zahtijevao i primio novac u dva navrata preko posrednika Salkana Džakulića u iznosu od 2.800 eura, nakon što ga je preko posrednika uvjerio da mu prijeti kazna od dvije do tri godine zatvora.

Posredniku je, kako se navodi u presudi, rekao da optuženi za šumsku krađu sklopi sporazum o priznanju krivnje koji će Općinski sud u Cazinu prihvatiti, ili da prizna krivnju, za šta će biti uvjetno osuđen, a da će on izdejstvovati kod postupajućeg tužioca da ne izjavi žalbu, kako bi presuda postala pravomoćna.

Nastavak suđenja je predviđen za 28. juli.

Haris Rovčanin