Vijest

Naredne sedmice o krivnji za zločine u Vlasenici i Milićima izjašnjava se ranije osuđeni Višković

9. Jula 2021.16:30
Naredne sedmice u Sudu Bosne i Hercegovine o krivnji će se izjasniti nekadašnji pripadnik Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) Goran Višković, optužen za zločine počinjene na području Vlasenice i Milića.

Sud i Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

Višković će se o krivnji izjasniti u četvrtak, 15. jula.

Optužnica ga tereti da je počinio zločin protiv čovječnosti na području Vlasenice i Milića u periodu između aprila 1992. i kraja 1993. godine.

Kako se navodi u optužnici, u sklopu progona koji je počinjen, vršena su ubistva, nestanci, oduzimanja fizičke slobode, suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava, te druga nečovječna djela slične prirode učinjena u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušavanja zdravlja.

Višković je i ranije osuđivan 2011. godine, na 18 godina zatvora zbog zločina u Vlasenici.

Dan ranije, u srijedu 14. jula će biti iznesene završne riječi Tužilaštva BiH na suđenju Ranku Babiću, Bratislavu Bilbiji i Đuri Adamoviću, nekadašnjim pripadnicima VRS-a koji su optuženi za zločine u Prijedoru počinjene u augustu 1992. godine.

Na suđenju Miletu Kosoriću i Momčilu Tešiću, optuženim za genocid u Srebrenici, u ponedjeljak, 12. jula će biti saslušani prvi svjedoci Odbrane.

Kosorić, nekadašnji komandant Vlaseničke brigade, i Tešić, bivši pripadnik Vojne policije ove brigade, optuženi su da su s pripadnicima ove jedinice zaustavljali vozila u mjestu Luke (općina Vlasenica) i od civila oduzimali novac i zlato, a potom ih upućivali prema Kladnju.

Pripadnici Vlaseničke brigade su, kako se navodi u optužnici, odvajali žene i silovali ih, a u noći sa 13. na 14. juli 1995. godine u Mršićima je strijeljan 21 zarobljeni muškarac.

Naredne sedmice u Sudu Bosne i Hercegovine nastavit će se suđenja za zločine počinjene i u drugim bosanskohercegovačkim gradovima.

 

Aida Trepanić