Vijest

Zatražene mjere za Tadić zbog neizvršavanja obaveza i odluka VSTV-a, dok Odbrana tvrdi da nema prekršaja

12. Jula 2021.17:02
Glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić, svjedočeći u svoju korist u disciplinskom postupku koji se vodi protiv nje, istakla je probleme i razloge zbog kojih nije zaživjela primjena CMS-a i počela provjera zaposlenih u vezi sa zaštitom tajnih podataka.


Gordana Tadić. Foto: BIRN BiH

Pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić-Nadarević zatražila je da Tadić budu izrečene mjere zbog neizvršavanja obaveza i odluka VSTV-a, dok je Odbrana ocijenila da nije počinjen prekršaj.

Disciplinska tužiteljica je ocijenila da ne stoji argument tužene da i drugi ne primjenjuju CMS za automatsku raspodjelu predmeta, jer se druga tužilaštva ne mogu porediti sa Tužilaštvom BiH koje ima 58 tužilaca i da to nije opravdanje.

Tužiteljica je navela da je tokom postupka pokazano da je CMS zaživio u Odjeljenju za ratne zločine u vrlo kratkom vremenu nakon podizanja disciplinske tužbe i da nije bila potrebna nikakva dodatna tehnička pomoć.

Kad je u pitanju zaštita tajnih podataka, Kurspahić-Nadarević je istakla da se tužba odnosi samo na provjeru zaposlenih, što je zakonska obaveza, a ne na druge segmente. Podsjetila je na iskaz svjedoka koji je rekao da se provjere mogu raditi nezavisno od ostalih mjera.

S druge strane Odbrana je u završnoj riječi tvrdila da se provjere nisu mogle vršiti bez ispunjavanja drugih bezbjednosnih uslova.

Prema riječima punomoćnika Vlade Adamovića, sud i tužilaštvo uopšte nisu institucije i Zakon o zaštiti tajnih podataka ih uopšte ne obavezuje. Naveo je da je VSTV-a donio pravilnik mimo zakona.

U vezi sa primjenom CMS-a, Adamović je kazao da su po zakonu sudije samostalne, ali ne i tužioci. On je citirao zakonske odredbe o ulozi i nadležnostima glavnog tužioca, kao da on donosi konačne odluke. Naveo je da su tužioci u subordinaciji. Naglasio je da Tadić nije ničim oponirala VSTV-u.

Adamović je rekao da Tužilaštvo nije pretrpjelo nikakvu štetu i da nema posljedica, zbog čega nema ni djela.

Prema njegovim riječima, ovo je jedan od najvažnijih postupaka u zemlji u vezi sa pravosuđem zbog očuvanja sistema. Dodao je da je Tadić ostvarila značajne rezultate i da Tužilaštvo prvi put ima šansu da stane na svoje noge.

Disciplinska tužba tereti Tadić i za svjesno zanemarivanje obaveza i naloga VSTV-a da se predmeti raspoređuju automatski, posredstvom CMS sistema. Na teret joj je stavljeno i propuštanje primjene odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka kako bi se osigurale sigurnosne provjere zaposlenih koji rukuju tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da se provedu sve obaveze i mjere Zakona.

Tadić je u svjedočenju navela da je 29. septembra 2016. godine postavljena za vršioca dužnosti glavnog tužioca i da je situacija bila teška, a zaposleni uznemireni. Navela je da sa prethodnim glavnim tužiocem nije obavljena primopredaja dužnosti i da je trebalo obaviti popis stvari.

Tadić je kazala da je morala posložiti prioritete i da je rad na predmetima morao biti nastavljen. Rekla je da su negdje do marta 2017. uspjeli da srede administrativne poslove.

Ona je kazala da je dopis VSTV-a u vezi s primjenom CMS-a vidjela krajem februara 2017. i da joj je tadašnja tužiteljica i članica VSTV-a Jadranka Lokmić-Misirača rekla da će joj pomoći u vezi s provođenjem te obaveze dok ne sredi stanje u Tužilaštvu, te joj predložila da o problemima obavijesti i tadašnjeg predsjednika Vijeća Milana Tegeltiju. On joj je, kako je navela, rekao da je to pitanje u nadležnosti Stalne komisije za rad tužilaštva i da čeka “naredni potez”.

Tadić je kazala da od tada pa do 2020. nije dobila nikakve nove upute iz VSTV-a. Objasnila je da se u Tužilaštvu predmeti raspoređuju po pravilniku iz 2009. godine. Navela je da ona kao glavni tužilac vrši raspored predmeta po odjelima, a da ih rukovodioci odjeljenja dodjeljuju tužiocima. Napomenula je da ona nekada formira timove za rad na bitnim predmetima.

Kad je u pitanju zaštita tajnih podataka, Tadić je izjavila da je rekla da je pokrenula procedure, ali da se čekalo da Tužilaštvo preseli u novu zgradu, a da se sada čeka da bude završen još jedan objekat.

Dodala je da po tom pitanju nije dobijala dopise iz VSTV-a sve do 2019. godine, kada je svima proslijeđeno cirkularno pismo, jer niko nije bio ispunio obaveze u ovoj oblasti osim Suda BiH. Objasnila je da dokumenti s oznakom tajnosti stižu njoj, a da ih ona uručuje tužiocu.

Na pitanje tužiteljice da li je dobila neki pisani akt od VSTV-a da može odgoditi primjenu CMS-a, Tadić je rekla da nije.

Na poziv Odbrane svjedočio je i direktor Sekretarijata VSTV-a Admir Suljagić, koji je kazao da je za zaključke VSTV-a iz oktobra 2016. u vezi sa obavezom korištenja CMS-a zadužena Stalna komisija za rad tužilaštava. Branilac Adamović je prezentovao dokument prema kojem devet tužilaštva nije provelo obaveze o primjeni CMS-a.

Suljagić je rekao da je sistemu CMS-a moguće prilagoditi sve specifičnosti nekog tužilaštava i da je to tako bilo od ranije. Adamović je na to prokomentarisao da je tehnički moguće i čovjeka poslati na Mars, ali da se to ne radi.

Disciplinska komisija u narednom periodu donijet će odluku po tužbi.

 

Marija Taušan