Vijest

Uhapšen direktor OSA-e Osman Mehmedagić

14. Jula 2021.10:29
Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH), uhapsili su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) zbog istrage u vezi sa zloupotrebom položaja.

This post is also available in: English


Osman Mehmedagić dolazi na ročište u Sud BiH. Foto: BIRN BIH

Iz MUP-a KS-a su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdili da je Mehmedagić lišen slobode i da se trenutno nalazi u službenim prostorijama na kriminalističkoj obradi.

“Tužiteljstvo BiH vodi istragu u kojoj se osumnjičeni Mehmedagić tereti za kaznena djela zlouporabe položaja ili ovlasti, krivotvorenja isprave i pranja novca”, saopćeno je također iz Državnog tužilaštva.

Tužilaštvo BiH je u saopćenju potvrdilo da je po njihovom nalogu Mehmedagić uhapšen i da postupajući tužitelj koordinira rad ovlaštenih policijskih djelatnika na terenu, te će tokom dana narediti daljnje aktivnosti u predmetu.

Iz Tužilaštva ili policije nisu iznosili više detalja o ovoj istrazi.

Iz Državnog tužilaštva su ranije potvrdili da su vršili pretrese u Tuzli, Lukavcu i Sarajevu s ciljem pronalaska dokumentacije, dokaza i službenih evidencija Američkog univerziteta u Tuzli.

Denis Prcić, direktor Američkog univerziteta u BiH, koji je prisustvovao pretresu u Tuzli, izjavio je tada za medije da se radi o predmetu koji se vodi u vezi sa izdavanjem diplome direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću, za kojeg je naveo da je od 2008. do 2013. bio student Američkog univerziteta u BiH.

On je tada izjavio da se na njega vrši pritisak kako bi poništio Mehmedagićevu diplomu.

Mehmedagiću i službeniku OSA-e Muhamedu Pekiću ranije se sudilo za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja. Oni su pravosnažno oslobođeni optužbi da su zloupotrebom položaja u augustu 2020. godine pribavili nadzorni snimak iz “BH Pošte” i otkrili identitet pošiljaoca anonimne prijave protiv direktora OSA-e.

Tužilaštvo BiH je prošle godine podiglo još jednu optužnicu protiv Mehmedagića te Selme Cikotića, državnog ministra sigurnosti, i Muriza Druškića, penzionisanog rukovodećeg uposlenika OSA-e BiH, zbog krivičnog djela “zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, ali je tu optužnicu Sud BiH odbio.

Sud je u svojoj odluci utvrdio da u ovom konkretnom slučaju ne postoji umišljaj osumnjičenih Mehmedagića i Druškića, te stoga niti radnje koje su eventualno preduzeli ili propustili preduzeti nemaju obilježje krivičnog djela koje im se optužnicom stavlja na teret.

Azra Husarić Omerović


This post is also available in: English