Vijest

Gordana Tadić smijenjena s pozicije glavne državne tužiteljice

26. Jula 2021.16:10
Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) je donijela odluku kojom se Gordani Tadić izriče disciplinska mjera premještanja s mjesta glavne na mjesto tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz VSTV-a.


Gordana Tadić. Foto: BIRN BiH

“Komisija je donijela odluku kojom se utvrđuje disciplinska odgovornost tužene za disciplinske prekršaje koji uključuju ne samo obavljanje tužilačke funkcije nego i ostale poslove relevantne za poslovanje tužilaštva, čime je iskazala nemar i počinila disciplinski prekršaj ‘nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti’ i ‘propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća’”, saopćeno je iz VSTV-a.

Protiv Tadić je početkom aprila 2021. podnesena disciplinska tužba, ali je Ured disciplinskog tužioca (UDT) na pripremnom ročištu odustao od tačke koja je teretila za ponašanje u sudu ili tužilaštvu ili izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije a koja se, kako je ranije saopćeno, odnosi na narušavanje ugleda pravosuđa neosnovanim zahtjevom za isplatu potraživanja u vezi s najmom stana, dok je za preostale tačke proveden postupak.

Tadić je, prema tužbenom zahtjevu, prijavljena za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, odnosno za svjesno zanemarivanje obaveze i naloga VSTV-a da se predmeti Tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS) u periodu njenog mandata na funkciji glavnog tužioca.

Osim toga, Tadić je na teret još stavljeno i propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća, a ova tačka se tiče propuštanja da kao rukovodilac Tužilaštva BiH primjenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja Tužilaštva BiH koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obaveze i mjere navedenog zakona.

Ured disciplinskog tužioca je, na ročištu održanom 12. jula, zatražio da Tadić budu izrečene mjere zbog neizvršavanja obaveza i odluka VSTV-a, dok je Odbrana ocijenila da nije počinjen prekršaj.

Tadić je za glavnu tužiteljicu imenovana u januaru 2019., a funkciju vršioca dužnosti glavnog tužitelja je prije toga obavljala od septembra 2016., nakon suspenzije Gorana Salihovića.

Na ovu odluku postoji mogućnost žalbe Drugostepenoj disciplinskoj komisiji u roku od osam dana od dana prijema.

* Ovaj članak je izmijenjen kako bi bilo ispravno napisano da je disciplinska prijava podnesena 2021. a ne 2020. godine, kako je ranije greškom bilo napisano.

Haris Rovčanin