Vijest

Paprica i Ognjenović: Smanjene kazne za silovanje u Foči 1992. godine

28. Jula 2021.10:50
Apelaciono vijeće Državnog suda smanjilo je kazne Radovanu Paprici i Slavku Ognjenoviću te ih obojicu osudilo na po sedam godina zatvora zbog silovanja počinjenog 1992. u Foči.

This post is also available in: English


Radovan Paprica i Slavko Ognjenović. Foto: BIRN BiH

Kako je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdio Ognjenovićev branilac Dejan Bogdanović, Apelaciono vijeće je preinačilo presudu u pogledu odluke o kazni te su obojica, umjesto ranijih na po osam, osuđeni na po sedam godina zatvora.

Radovan Paprica zvani Papro i Slavko Ognjenović zvani Mačak su prvostepenom presudom u decembru 2020. osuđeni na po osam godina zatvora i proglašeni krivim za zločin protiv čovječnosti počinjen u okviru širokog i sistematskog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga Republike Srpske (RS), jer su 9. juna 1992. silovali žensku osobu bošnjačke nacionalnosti u naselju Stara Kolonija u Miljevini.

Ognjenović je, kako stoji u presudi, sa osobom po imenu Neđo iz jedne od baraka u Staroj Koloniji izveo oštećenu, svjedokinju A-1, i uveo je u jedan prazan stan, gdje ju je najprije silovao Neđo i potom se udaljio, nakon čega je u stan ušao Ognjenović, koji je oštećenu ošamario nekoliko puta i silovao je, te joj zaprijetio da će ubiti nju i njenu djecu ako ikome kaže šta se dogodilo.

U presudi se navodi da je oštećena, kada je izašla u hodnik, srela Papricu, koji joj je naredio da se vrati u stan i silovao je, te joj je rekao da nigdje ne ide jer će opet doći, ali je oštećena iskočila kroz prozor.

Istom presudom je optuženima naloženo da oštećenoj isplate iznos od 37.000 konvertibilnih maraka (KM) na ime duševne boli i umanjene životne sposobnosti.

Državno tužilaštvo je u žalbi na ovu presudu zatražilo veće kazne, a Odbrane optuženih da se Paprica i Ognjenović oslobode optužbi ili da se presuda ukine i održi suđenje pred Apelacionim vijećem, ali su u konačnici obojici kazne smanjene za po godinu.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Haris Rovčanin


This post is also available in: English