Vijest

Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima: U prvoj polovini godine identifikovano 47 žrtava u BiH

30. Jula 2021.15:12
Trgovina ljudima je jedna od tri najprofitabilnije kriminalne aktivnosti u svim zemljama svijeta i u stalnom je porastu, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj su predstavljene aktivnosti projekta “Kratkoročna i srednjoročna podrška u naporima u oblasti borbe protiv trgovine ljudima u BiH”.


Govornici na konferenciji – Bejtović, Lungarotti, Rizvo i Ribić. Foto: BIRN BiH

Državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima Samir Rizvo kazao je da je u 2021. nastavljeno povećanje broja žrtava trgovine ljudima u BiH u odnosu na ranije godine.

“Statistički pokazatelji za prvu polovinu 2021. godine govore da smo i dalje nastavili s povećanjem broja identifikovanih žrtava – 47 je identifikovano u prvih šest mjeseci 2021. godine”, rekao je on.

U protekloj 2020. godini identifikovano je 70 žrtava trgovine ljudima u BiH.

“Što je bilo značajno povećanje u odnosu na 61 žrtvu identifikovanu u 2019. godini”, kazao je Rizvo tokom predstavljanja aktivnosti projekta koji provode Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u BiH i Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Mirsad Ribić, koordinator lokalnog koordinacionog tima za borbu protiv trgovine ljudima Brčko distrikta, rekao je da je u distriktu također ove godine veći broj žrtava nego prethodne.

“Prošle godine smo imali dva slučaja trgovine ljudima – gdje se radilo u jednom slučaju o prosjačenju, u jednom slučaju o prisilnom braku – a ove godine imamo tri slučaja. Iz takvih slučajeva već imamo pet žrtava, maloljetne djece, koja su smještena u ’sigurnu kuću’”, objasnio je on.

Tokom konferencije je naglašeno kako je ovogodišnji slogan obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv trgovine na globalnom nivou – “Glasovi žrtava trasiraju put” – koji, kako je naglašeno, ističe važnost slušanja i učenja od preživjelih žrtava trgovine ljudima.

“BiH je postigla značajan napredak u borbi protiv trgovine ljudima, uključujući jačanje Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima, uspostavu neformalne mreže specijaliziranih tužilaca i istražitelja i uspostavljanje regionalnih timova za praćenje radi koordinacije napora u borbi protiv trgovine ljudima”, objasnio je Robert R. Lopez, direktor Misije USAID-a u BiH.

Ali BiH treba nastaviti s naporima u borbi protiv trgovine ljudima, kazao je Stephen T. Glaser, direktor Ureda za međunarodnu borbu protiv narkotika i provedbu zakona Vlade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pri Ambasadi SAD-a u BiH.

“Želio bih naglasiti da postoji stalna potreba da vlasti u BiH intenzivno istražuju, procesuiraju i osuđuju trgovce ljudima i izriču odgovarajuće kazne”, rekao je Glaser.

Rizvo je kazao kako je puno posla urađeno na intenziviranju rada policije i Tužilaštva odnosno Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima.

“Sve to je rezultiralo da smo u proteklom periodu uspjeli da identifikujemo mnogo više potencijalnih žrtava trgovine ljudima”, rekao je Rizvo, te dodao da su u protekloj godini zabilježene i pravosnažne presude za trgovce ljudima i izrečene prvostepene presude sa dugogodišnjim kaznama zatvora za trgovce ljudima.

Šefica Misije IOM-a u BiH i subregionalna koordinatorica za Zapadni Balkan, Laura Lungarotti je objasnila da dokazi pokazuju da su djeca migranti bez pratnje najranjivija kategorija.

“Iako je u BiH postignut napredak, broj identificiranih stranih žrtava trgovine ljudima u BiH je i dalje nizak”, kazala je ona.

 

 

    Aida Trepanić