Vijest

13. Dan ljudskih prava na SFF-u uz film “Collective”

4. Augusta 2021.11:23
Na Sarajevo Film Festivalu (SFF) ove godine održat će se 13. izdanje Dana ljudskih prava uz film “Collective”, koji se bavi temama koje su relevantne i dobra osnova za diskusiju o stanju u regiji, navode organizatori Festivala.


Film “Collective”. Foto: Sarajevo Film Festival

“Sarajevo Film Festival se već 13 godina bavi temama iz domena ljudskih prava, čime nastoji dodatno skrenuti pažnju na važnost filma kao značajnog i moćnog medija u promociji ljudskih prava”, kažu iz SFF-a.

Nakon projekcije filma u utorak, 17. augusta, u multipleksu Cineplexx Sarajevo bit će održana i panel-diskusija “Društvo i pojedinac – odgovornost koja nestaje?”.

“Teme filmova su različite – neki su i kontroverzni, i to nismo izbjegavali, ali filmovi i teme koje se svake godine biraju za obilježavanje Dana ljudskih prava pružaju šansu učesnicima panel-diskusija, gledaocima i medijima da diskutuju o akutnim problemima pojedinca ili zajednice u današnjem svijetu”, objašnjavaju iz Festivala te dodaju da se nadaju konstruktivnoj diskusiji i dijalogu uz odgovore, ili barem pokušaje odgovora na ove važne teme.

Moderator ovogodišnjeg panela, novinar i režiser Robert Zuber, uz film Alexandera Nanaua “Collective”, za temu diskusije je postavio pitanje: “Društvo i pojedinac – nestanak osjećaja odgovornosti?”

“Vjerujemo da je dobra osnova za diskusiju o stanju u regiji i za pitanja, koja navodi i Zuber: U kojem smo tačno trenutku postali društvo sa globalnim problemima u kojem je sudbina pojedinaca, kao i odgovornost za nepravdu koja im je nanesena, postala manje bitna? I da li je uopće moguće usredsrediti pažnju na sudbinu pojedinaca, bez kojih društvena zajednica ne bi postojala?”, kažu organizatori.

Kako navode u saopćenju za medije, film “Collective” postavlja pitanje na koje je sve teže pronaći odgovor: U kojoj mjeri se društva odgovorno odnose prema pojedincima kao konstituentima zajednica, naročito u situacijama u kojima se, usljed korupcije ili odbacivanja odgovornosti onih koji imaju moć da ih zaštite, nekom pojedincu nanosi nepravda?

“Slučaj predstavljen u Nanauovom filmu lako se može označiti kao jedna od onih stvari koje se dešavaju u zemljama Istočne Evrope s kratkom demokratskom tradicijom. Međutim, slični slučajevi mogu se pronaći i širom zapadnoevropskih demokratija, u primjerima beskrupuloznog ponašanja bogatih i moćnih pojedinaca koji su spremni na sve kako bi ostvarili ličnu dobit. Život sam po sebi, u ovom slučaju izgubljen, postaje predmet matematičke kalkulacije kolateralne štete koja se, u poređenju s ličnim profitom, često smatra prihvatljivom”, navodi se u Zuberovom opisu panela.

Dokumentarni film “Collective” istražuje događaje u vezi s požarom koji je 2015. godine izbio u bukureštanskom noćnom klubu “Colectiv”, kada je poginulo 27, a povrijeđeno 180 osoba. Mnogi od povrijeđenih naknadno su umrli u bolnicama iako njihove povrede nisu bile opasne po život, navodi se u opisu filma na stranici SFF-a. Jedan doktor otkriva istinu timu istraživačkih novinara koji postepeno počnu razotkrivati široko rasprostranjenu korupciju u zdravstvu. Kada novi ministar zdravstva preuzme funkciju, on novinarima nudi neuobičajeno dobar pristup i uvid u vlastite napore da reformira korumpirani sistem i probleme s kojima se pri tome suočava.

Sarajevo Film Festival ove godine održava se od 13. do 20. augusta.

Aida Trepanić