Vijest

Boris Bošnjak i Ilija Đajić, osuđeni za zločine u Bileći, upućeni na izdržavanje kazni

20. Augusta 2021.16:35
Boris Bošnjak i Ilija Đajić, pravosnažno osuđeni za nečovječno postupanje prema nesrpskim civilima u nekadašnjoj kasarni “Moša Pijade” u Bileći 1992. godine, upućeni su na izdržavanje zatvorskih kazni, saopćeno je iz Suda Bosne i Hercegovine.
Boris Bošnjak i ostali. Foto: Sud BiH

Istovremeno, Bošnjaku i Đajiću, s obzirom da su stupili na izdržavanje kazne, ukinute su mjere zabrane koje su im ranije bile izrečene.

Bošnjak je drugostepenom presudom iz aprila ove godine osuđen na osam, a Đajić na tri godine zatvora, nakon što je Sud BiH djelimično uvažio žalbe Državnog tužilaštva i Odbrane te im smanjio kazne.

Zajedno s njima je pravosnažno osuđen i Miodrag Grubačić na godinu i šest mjeseci zatvora, dok je Miloš Mavrak oslobođen optužbi.

“Žalba Tužilaštva BiH, kao i žalbe branilaca optuženih Bošnjaka, Grubačića i Đajića, kao i optuženog Grubačića lično, u preostalom dijelu odbijene su kao neosnovane, te je presuda Suda BiH od 30. septembra 2020. godine u preostalom dijelu potvrđena”, navedeno je ranije iz Suda BiH.

Prvostepenom presudom iz septembra 2020. Bošnjak je osuđen na deset godina, Grubačić na pet, a Đajić na šest godina zatvora, dok je Miloš Mavrak oslobođen optužbe jer Vijeće nije moglo utvrditi da je on osoba koja je bila stražar u logoru i koja je zlostavljala zatočenike.

U prvostepenoj presudi stoji da je Bošnjak proglašen krivim za 21 tačku optužnice te da je nečovječno postupao prema zatočenicima, nanosio im fizičku i duševnu bol, premlaćivao ih, prislanjao im električnu palicu i puštao struju, a osuđen je i za jedan slučaj prisiljavanja na seksualni odnos.

Bošnjak, Grubačić i Đajić su, kao bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), oslobođeni za pojedine tačke optužnice, a donesena je i odbijajuća presuda za pet tačaka optužnice od kojih je odustao postupajući tužilac.

Đajić je osuđen po četiri tačke optužnice za nanošenje fizičke i duševne boli zatočenicima.

Grubačić je osuđen jer je, zajedno s još dva nepoznata vojnika, učestvovao u zlostavljanju trojice zatočenika, a Đajić je osuđen po četiri tačke optužnice za nanošenje fizičke i duševne boli zatočenicima.

Aida Trepanić