Vijest

MMKS aktivno razmatra gdje će Ratko Mladić služiti kaznu

24. Augusta 2021.10:48
Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) aktivno razmatra odluku o tome gdje će Ratko Mladić, nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), služiti doživotnu kaznu zatvora, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

This post is also available in: English

Ratko Mladić ulazi u sudnicu na izricanje konačne presude. Foto: EPA-EFE/Jerry Lampen / POOL

“Ta se odluka aktivno razmatra, a bit će donijeta u dogledno vrijeme, u skladu s pravnim okvirom Mehanizma”, rekla je za BIRN BiH glasnogovornica MMKS-a Helena Eggleston.

Na upit o zdravstvenom stanju Mladića, s obzirom da je njegov sin za srbijanske medije izjavio da se ono pogoršava, iz Mehanizma nisu mogli komentarisati zbog povjerljivosti.

Miodrag Stojanović, član advokatskog tima Mladića, izjavio je za BIRN BiH da je Mladićevo zdravstveno stanje pogoršano i da informaciju koju imaju je upravo ona koju je njegov sin izjavio u medijima.

“Informacija koju imamo je upravo na fonu onoga što je Darko rekao, kao jedini koji je ovlašten da komentariše njegovo zdravstveno stanje. Njemu je vrlo visok krvni šećer i to se odrazilo na rad bubrega, tako da je on u vrlo lošem stanju. To je ona informacija koju ja imam”, kazao je Stojanović.

MMKS je 8. juna ove godine donio drugostepenu presudu kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora Ratku Mladiću, bivšem komandantu VRS-a, za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladić je oslobođen po prvoj tački optužnice za genocid u pet općina – Prijedoru, Sanskom Mostu, Kotor-Varoši, Foči i Vlasenici.

Posljednji koji je krajem maja ove godine prebačen na izdržavanje kazne iz Pritvorske jedinice Mehanizma jeste Radovan Karadžić, koji je u martu 2019. pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida nad Bošnjacima iz Srebrenice, progona Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, terorisanja stanovništva Sarajeva tokom opsade grada i držanja pripadnika mirovnih snaga UN-a kao taoce.

Iz Pritvorske jedinice u Haagu Karadžić je prebačen u zatvor u Velikoj Britaniji.

Prema Pravilniku o postupku i dokazima MMKS-a, kazna zatvora se izdržava u zemlji koju predsjednik Mehanizma odredi sa spiska država s kojima su Ujedinjene nacije (UN) sklopile sporazum ili u državama koje su izrazile spremnost da prihvate osuđene osobe.

Prebacivanje osuđenog u tu državu provodi se što je moguće prije, nakon isteka roka za žalbu, a dok se ne dovrši organizovanje prebacivanja u državu u kojoj će izdržavati kaznu, osuđeni ostaje u pritvoru Mehanizma.

 

 

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English