Vijest

Sud BiH odbio žalbu Tužilaštva: Majci Davida Dragičevića odbijen imunitet

20. Augusta 2021.15:31
Sud Bosne i Hercegovine odbio je žalbu Državnog tužilaštva i time potvrdio svoju raniju odluku o nedavanju saglasnosti na izjavu o nepreduzimanju krivičnog gonjenja Suzane Radanović, majke stradalog Davida, saopćeno je.

Suzana Radanović ispred Tužilaštva BiH. Foto: N1

Iz Državnog tužilaštva su u saopćenju naveli da je glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić 16. jula dala izjavu da se neće preduzimati krivično gonjenje svjedoka – oštećene Suzane Radanović, kako bi u potpunosti mogla dati iskaz o svim saznanjima do kojih je došla, povezanim sa osobama koje se dovode u vezu sa stradanjem njenog sina.

Kako su pojasnili iz ove institucije, da bi Radanović bez straha mogla iznijeti svoja cjelokupna saznanja o navedenom događaju, mogućim počiniocima i svjedocima, kao i da ne bi sebe izložila riziku od krivičnog progona ukoliko se dobijena saznanja ne pokažu istinitima, Tadić je, u skladu sa zakonom, dala izjavu da se protiv majke Davida Dragičevića neće preduzimati krivično gonjenje za krivično djelo lažnog prijavljivanja.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je 5. augusta pisala da je Tužilaštvo BiH uložilo žalbu na raniju odluku Suda BiH kojom se odbija odluka o davanju imuniteta Radanović.

“Sud Bosne i Hercegovine je dana 29. jula donio rješenje kojim se ovakva odluka odbija. Na navedenu odluku Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je blagovremeno uložilo žalbu zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i povrede prava na pristup sudu, kao dijelu korpusa prava na pravičan postupak (…) koja žalba je odbijena rješenjem Suda Bosne i Hercegovine od 05. avgusta”, stoji u saopćenju Tužilaštva BiH.

Dodali su da će Tužilaštvo BiH u narednom periodu uputiti poziv za saslušanje Radanović u svojstvu svjedoka-oštećenog.

Početkom jula Radanović je dala izjavu kao svjedokinja u predmetu o ubistvu njenog sina Davida, o čemu je pisao BIRN BiH.

David Dragičević nestao je u noći sa 18. na 19. mart 2018. godine, a njegovo beživotno tijelo pronađeno je 24. marta na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u Banjoj Luci. Prvobitna istraga utvrdila je da je smrt nastala utapanjem bez elemenata krivičnog djela. Tri mjeseca kasnije, banjalučko Okružno tužilaštvo je donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv N.N. lica zbog ubistva Davida Dragičevića. Istragu je preuzelo Državno tužilaštvo BiH.

BIRN BiH je ranije pisao o odluci Ustavnog suda BiH u kojoj se navodi da je banjalučko tužilaštvo napravilo propust kada tri mjeseca nije pokrenulo istragu o smrti Dragičevića.

Trenutno se pred Osnovnim sudom u Banjoj Luci sudi inspektorima banjalučke Policijske uprave Mikici Marijancu i Zoranu Bošnjaku, koji su optuženi za sprečavanje dokazivanja u slučaju smrti Davida Dragičevića. Optužnica protiv njih podignuta je 2018., ali je suđenje počelo tek u junu 2021. godine.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija