Vijest

Željka Radović se izjasnila da ne želi učestvovati u postupku protiv Gordane Tadić

25. Augusta 2021.13:01
Željka Radović, članica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), izjasnila se da ne želi učestvovati u radu Drugostepene disciplinske komisije koja će odlučivati u postupku po žalbi glavne tužiteljice Državnog tužilaštva Gordane Tadić, saopćeno je iz VSTV-a.

Željka Radović
Željka Radović. Foto: BIRN BiH

Od članova Vijeća iz reda tužilaca, Radović je ostala neangažovana kao potencijalni kandidat za člana Drugostepene disciplinske komisije u predmetu protiv Tadić, a kroz medije je, kako navode u VSTV-u, plasirana informacija da je ona u ovom predmetu u sukobu interesa zbog činjenice da je njena kćerka zaposlena u Tužilaštvu BiH.

“Na traženje predsjednika VSTV-a BiH Halila Lagumdžije, članica Vijeća Željka Radović se izjasnila, da, iako uvijek radi objektivno i odluke donosi nepristrasno, zbog svih dešavanja, u cilju očuvanja svog i digniteta Vijeća i izbjegavanja bilo kakve sumnje, ne želi učestvovati u radu Vijeća u vezi sa ovim disciplinskim postupkom i navela da, u svakom slučaju, odluku donosi predsjednik VSTV-a BiH”, stoji u saopćenju VSTV-a.

U istom saopćenju stoji da u situaciji kada nije moguće izabrati člana Vijeća iz reda tužilaca kojim bi se mogla izvršiti popuna upražnjenog mjesta člana Drugostepene disciplinske komisije, jedino moguće rješenje jeste sačekati popunu Vijeća članovima koji dolaze iz reda tužilaca, što će se desiti u septembru.

Lagumdžija je ranije potvrdio za BIRN BiH da je već jednog člana Vijeća iz reda tužilaca – Mahmuta Švraku – razriješio dužnosti člana Drugostepene disciplinske komisije jer mu uskoro prestaje mandat.

“Postoji neka procjena da se možda do isteka njegovog mandata disciplinski postupak neće okončati. U toj situaciji, sve one radnje koje je ta komisija, čiji je on član, preduzela, pale bi u vodu i sve bi se moralo iznova raditi. To je jedini razlog da li će oni uspjeti dovršiti drugostepeni postupak dok je on član Vijeća”, kazao je ranije Lagumdžija, a slično je navedeno u posljednjem saopćenju VSTV-a.

Potvrđeno je također da su drugostepene disciplinske komisije sačinjene isključivo od članova Vijeća na način da u drugostepenoj disciplinskoj komisiji u predmetu koji se odnosi na tužioce moraju biti najmanje dva tužioca.

“Zahtjev potpredsjednice VSTV-a BiH Biljane Simeunović za izuzeće iz odlučivanja u ovom disciplinskom postupku predsjednik VSTV-a BiH je prihvatio. Članica Vijeća Berina Alihodžić je bila član prvostepene disciplinske komisije u navedenom postupku, zbog čega ne može biti u drugostepenoj disciplinskoj komisiji. Član Vijeća Slavo Lakić je već ranije određen za člana ove disciplinske komisije, zajedno sa članom Vijeća sudijom Mustafom Šabićem”, stoji u saopćenju.

Prethodno je Vijeće prije nekoliko dana odbilo zahtjev zastupnika Gordane Tadić za izuzeće Švrake i Šabića, te predsjednika i obje potpredsjednice VSTV-a, ali je potom Simeunović sama zatražila izuzeće te je njen zahtjev prihvaćen.

Prvostepena disciplinska komisija je krajem jula donijela odluku kojom se utvrđuje disciplinska odgovornost Tadić za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti i propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća, te je sankcionisana premještanjem s mjesta glavne na mjesto tužiteljice Tužilaštva.

Prema tužbenom zahtjevu, Tadić se tereti za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, odnosno za svjesno zanemarivanje obaveze i naloga VSTV-a da se predmeti Tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS) u periodu njenog mandata na funkciji glavnog tužioca.

Tadić je tužbenim zahtjevom na teret još stavljeno i propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća, a ova tačka se tiče propuštanja da kao rukovodilac Tužilaštva BiH primjenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja Tužilaštva BiH koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obaveze i mjere navedenog zakona.

 

 

Haris Rovčanin