Vijest

Mutap i ostali: Svi optuženi negirali krivicu za prikrivanje dokaza o načinu stradanja Memića

25. Augusta 2021.14:03
Zijad Mutap, Alisa Ramić (rođena Mutap), Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović, optuženi za organizovani kriminal u vezi s prikrivanjem dokaza o načinu na koji je stradao Dženan Memić, negirali su krivicu pred Sudom Bosne i Hercegovine.


Protesti nakon smrti Dženana Memića, arhiv. Foto: BIRN BiH

Optuženi su se izjasnili da nisu krivi, nakon što su potvrdili da su razumjeli sve tačke optužnice.

Hasan Dupovac je također negirao krivnju, ali je naglasio da nije razumio inkriminaciju koja je stavljena u optužnicu.

Državni sud je u julu potvrdio optužnicu protiv petero optuženih za pridruživanje skupini za organizirani kriminal formiranoj od strane Zijada Mutapa i drugih, a koja je organizirana radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži zadobio teške tjelesne povrede opasne po život, usljed kojih je preminuo nekoliko dana kasnije.

Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u optužnici se navodi da su optuženi vršili prikrivanje dokaza i počinitelja fingiranjem dokaza, prikrivanjem njima poznatih činjenica, te poduzimali radnje s ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

Prema navodima optužnice, po prethodnom dogovoru, optuženi Zijad Mutap je ostvarivao kontakte s više osoba, među kojima i optuženima, koji su osobno, kao i u dogovoru s njim i po njegovim uputama, u cilju prikrivanja počinitelja i načina stradanja Dženana Memića, počinili nezakonite radnje, navedeno je ranije iz Državnog tužilaštva.

Oni su, prema Tužilaštvu, neovlašteno i bez naredbe nadležnog suda izuzimali dokaze u vidu snimaka videonadzora, neovlašteno fingirali i podmetali dokaze koji to stvarno nisu, navodili djelatnike Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) na donošenje i potpisivanje akata koji ne odgovaraju utvrđenom činjeničnom stanju, dostavljali fingirane dokaze na vještačenja, prikazujući iste kao stvarne, te na taj način vršili ometanje i usmjeravanje istrage u pogrešnom smjeru, prikrivali činjenice koje su im poznate, uništavali dokaze prikupljene s mjesta događaja a koji se odnose na stradanje Memića, a sve u namjeri da prikriju stvarne počinitelje i stvarni način na koji je on zadobio teške tjelesne ozljede od kojih je preminuo.

Optuženi se terete za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima “protuzakonito posredovanje, pomoć počinitelju nakon učinjenog kaznenog djela, sprečavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza”.

Zijad Mutap je otac Alise Ramić, koja je bila u društvu s Memićem u noći kada je stradao, Dupovac je bivši šef Odjela za saobraćajne nesreće MUP-a KS-a, Barić je pripadnik sarajevskog MUP-a, a Ožegović je u februaru 2016. bio uposlenik hotela na Ilidži.

Iz Državnog suda su ranije naveli da je ukinut pritvor prema optuženim, te su im izrečene mjere zabrane, odnosno zabrana napuštanja mjesta boravišta. Mutapu i Dupovcu je određen kućni pritvor.

Početak suđenja će biti zakazan u roku od 30 do 60 dana.

 

Aida Trepanić