Vijest

Sud BiH: Otkazano suđenje za zločine u Štrpcima, jer se optuženi nalazi u pritvoru u Srbiji zbog krivičnog djela u saobraćaju

17. Septembra 2021.15:56
Na Državnom sudu se od juna ne održavaju ročišta na suđenju devetorici optuženih za zločine počinjene u Višegradu, jer se Boban Inđić nalazi u pritvoru u Srbiji zbog krivičnog djela u saobraćaju, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).


Dragičević i ostali. Foto: Sud BiH

Advokat Senad Kreho potvrdio je da se optuženi Inđić nalazi u pritvoru u Srbiji.

“Nema državljanstvo Srbije. Određen mu je pritvor u trajanju od mjesec dana zbog teškog djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja”, kazao je Kreho, dodajući da je njegovom branjeniku pritvor određen do 1. oktobra.

Na upit zašto je odgođeno ročište koje je na rasporedu bilo zakazano za 17. septembar, iz Suda BiH su naveli da je razlog otkazivanja “jer na ročištu ne bi bile ispunjene procesne pretpostavke za održavanje istog”. Naknadno je potvrđeno da su zaprimili informaciju da se optuženi Boban Inđić nalazi u pritvoru u Republici Srbiji zbog krivičnog djela u saobraćaju.

Kako su naveli iz Državnog suda za BIRN BiH, optuženom Inđiću ukinuta je mjera zabrane putovanja u junu 2018. godine.

Suđenje za zločine u Štrpcima počelo je u oktobru 2015. godinePosljednje ročište je održano u junu 2021. godine.

Za ubistva 20 putnika otetih iz voza u Štrpcima 1993. godine optuženi su Boban Inđić, Luka Dragičević, Obrad i Novak Poluga, Dragan Šekarić, Oliver Krsmanović, Petko Inđić, Radojica Ristić i Miodrag Mitrašinović.

Prema optužnici, Dragičević je bio komandant Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Inđić komandir Interventne čete ove brigade, dok su ostali optuženi bili pripadnici VRS-a.

U ovom predmetu, Sud Bosne i Hercegovine je zbog smrti optuženog obustavio postupak protiv Vuka Ratkovića, kojem se sudilo za otmicu i ubistva putnika iz voza u Štrpcima i koji je ranije u drugom predmetu osuđen zbog silovanja.