Vijest

Načelnik Trnova za novo službeno vozilo izdvaja 80.000 KM

16. Septembra 2021.17:09
Općina Trnovo raspisala je poziv za nabavku službenog vozila čija cijena bez PDV-a iznosi 68.000 konvertibilnih maraka (KM).


Unutrašnjost automobila, ilustracija. Foto: Pixabay

Općina Trnovo, čiji je načelnik Ibro Berilo traži, između ostalog, terensko putničko motorno vozilo crne metalik boje sa pogonom na sve točkove, kameru za parkiranje natrag, tvornički ugrađen navigacioni uređaj sa podrškom za mobilne uređaje takozvani bluetooth i grijanje prednjih sjedišta.

Procijenjena vrijednost tendera bez PDV-a za nabavku ovog vozila iznosi 68.376 KM odnosno 80.000 KM sa porezom.

“Istraživanjem tržišta došli smo do ove cijene, procijenjenog iznosa, uključujući činjenicu da se kupuje vozilo iste kategorije – terensko vozilo, prilagođeno specifičnostima terena općine Trnovo”, poručuju iz ove institucije.

Kako su potvrdili iz ove institucije, vozilo se nabavlja za potrebe organa, njenih službi i općinskog načelnika.

Iz Općine smatraju da je nabavka vozila opravdana i u skladu s planiranim budžetom Općine.

“Ističemo da je površina općine Trnovo 336 kvadratnih kilometara, administrativni centar općine nalazi se u Trnovu na udaljenosti od oko 30-ak kilometara od organa i institucija Kantona Sarajevo”, navode oni.

Kako kažu iz ove institucije, vozni park Općine se sastoji od tri službena vozila, od kojih dva “zadovoljavaju tehničkim i operativnim zahtjevima”.

“Zbog nadležnosti i djelokruga rada organa uprave postojeći vozni park ne može zadovoljiti potrebe”, kažu iz Općine, dodavši da na licitaciji prodaju terensko vozilo koje trenutno posjeduju.

Damjan Ožegović, iz Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini, smatra da se za manje novca može kupiti automobil bilo kojih karakteristika.

“Dakle, ne mali automobil dimenzijama, čak to može biti neki udobniji, veći automobil, ali eto ugovorni organi imaju diskreciona ovlaštenja da oni mogu sami da odlučuju šta će da nabavljaju i u kom omjeru”, kaže on.

Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, ova općina ima 1.502 stanovnika.

“Plašim se da je ovo preveliki zadatak i za jedan veći grad, a kamoli za tako malu opštinu”, kaže Ožegović, dodavši da ugovorni organi u BiH ne oskudijevaju sa luksuzom, posebno kod službenih automobila.

“Svi službeni automobili koji se nabavljaju su automobili visoke klase, pa tako i ovaj automobil koji je sada evo predmet nabavke također spada u jednu visoku klasu jer je riječ o automobilu od skoro 70.999 maraka”, objašnjava on.

Rok za prijem ponuda na tender je 1. oktobar.

Prema podacima Baze službenih automobila – u kojoj BIRN BiH unosi sve nabavke u vezi sa automobilima – institucije i javne kompanije su tokom 2020. godine potrošile gotovo pet miliona maraka na kupovinu 150 službenih putničkih vozila, najveći dio nakon početka pandemije, o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

Institucije i javne ustanove ili kompanije u BiH, prema podacima Baze, godišnje potroše oko 50 miliona maraka za nabavku novih službenih automobila, uključujući i vozila hitne pomoći, vatrogasna vozila, ali i limuzine, na koje se troši petina godišnjih izdvajanja. U Bazi se trenutno nalaze podaci o više od 11.000 službenih vozila u voznim parkovima institucija i javnih kompanija.

 

Aida Trepanić